Dok se u u nedelju naveče temperatura vazduha polako spuštala, u Malom gradu Smederevske tvrđave atmosfera je bila zagrejana. Publika je ispunila sva mesta na tribinama, zatim pomoćna mesta, klupe, prolaze, stepenice, zidine… Zaslužni za to bili su glumci Ateljea 212: Dara Džokić, Marinko Madžgalj, Nenad Ćirić, Renata Ulmanski, Ivan Jevtović, Miloš Biković, Hana Selimović, Miodrag Krivokapić… koji su svojom igrom u predstavi „Zbogom SFRJ“ naprosto oduševili publiku.

 Publika je oduševljenje prenela i na razgovor o predstavi – sva mesta su bila ispunjena i svi su sa pažnjom čekali da čuju reč glumaca. Nenad Ćirić je rekao da je rad na predstavi bio naporan jer je tekst nastajao kroz proces probanja. Renata Ulmanski je dodala da joj je bio drago što je učestvovala u radu i da misli da je značajno što su sarađivale različite generacije glumaca – dok je ona najveći deo života proživela u Jugoslaviji, za Bikovića i Tanju Petrović rad na predstavi o SFRJ bio je skoro kao rad na komadu iz epohe.

Sinoć je program na festivalu Tvrđava teatar počeo već u 19.30 nastupom trupe Irviš iz Austrije sa uličnim performansom Njujork densing kvin. Irviš je pozorište koje nudi uzbudljiv i nezaboravan provod na ulici. Spontanost i improvizacija su osobine njihove umetnosti. Odećom u jarkim bojama i citatima iz kultnih filmova, četiri disko mladića podsećaju na junake iz čudnovatog i uvrnutog sveta. Trupa Irviš nastupa i večeras sa predstavom Let it Burn.

Ples trupe Irviš na Glavnom trgu Smedereva zagrejao je atmosferu pred početak predstave „Bunar“ Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda. Spisateljica Radmila Smiljanić je povodom „Bunara“ rekla: „Zanimalo me je da se pozabavim pitanjem ljudskih izbora. Bavila sam se nemogućnošću ljudi da učine napor kako bi u životu dobili ono što žele, sklonošću ljudskog roda da ide linijom manjeg otpora i da krivi drugog za svoj neuspeh.“ Kompaktna, emocijom nabijena priča „Bunara“ o dominantnoj majci (sjajna Radila Živković) koja razbija nacionalno-mešoviti brak svom sinu Milošu (Jovo Maksić – Sterijina nagrada za najboljeg glumca) duboko je dirnula gledaoce Tvrđava teatra. Reditelj Egon Savin je o „Bunaru“ rekao sledeće: „U predstavi vidimo problem, činjenicu da mladi napuštaju svoja ognjišta i pitamo se – zašto. I na sceni i van nje suočavamo se s nečim što je vrlo očigledno. A to je da to nisu samo ekonomski razlozi, odnosno neprilike i siromaštvo. Veliki uzrok tome su i predrasude i rigidni porodični odnosi.“

Tvrđava teatar posle jučerašnjeg dana lagano ulazi u završnicu. Još dve predstave su u glavnom programu: „Ja sam vetar“ Juna Fosea u režiji Stevana Bodrože u produkciji samog festivala i „Priče iz Bečke šume“ Edena fon Horvata u režiji Ive Milošević i još jedna performans trupe Irviš u pratećem programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari