O Tragediji jednog naroda u Muzeju u Smederevu 1

Razgovor o knjizi Momčila Đorgovića, Tragedija jednog naroda – Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe, biće održan u Muzeju u Smederevu u utorak, 20. marta od 18 sati, prenosi Podunavlje.info.

Tragedija jednog naroda je izuzetna knjiga o dvovekovnim usponima i padovima srpske politike i srpske kulture, a najuzbudljivije u njoj je ono što je i romanesknog, i filmskog i dramskog tipa…Đorgovićevi tekstovi- portreti su pravi stvaralački biseri!“ (izvod iz prikaza knjige Gojka Tešića)

Knjiga je nastala kao plod niza tekstova koji su u kontinuitetu objavljivani u dnevnom listu Danas pod naslovom Zrake iz sadašnjosti, koji je inspirisan poznatim delom srpskog novinara Pere Todorovića, Ogledalo, zrake iz prošlosti. Promenjenom optikom, kroz šezdeset i šest medaljona-portreta, značajnih ličnosti srpske istorije iz domena književnosti, umetnosti i politike, ali i nizom evropskih i svetskih političara i književnika koji su uticali na našu istoriju, ili su joj bili bliski svojim delom, ponirući u nepoznate ili malo poznat memoare i dnevnike, Momčilo Đorgović ih osvetljava iz potpuno drugačijih uglova posmatranja. Prvo izdanje knjige je objavljeno 2016. godine, da bi već tokom naredne godine pred čitalačkom publikom bilo njeno četvrto izdanje.

Momčilo Đorgović je pisao na Trećem i Drugom programu Radio Beograda, bio novinar u Borbi, dopisnik zagrebačkog nedeljnika Danas, urednik Nedeljne Borbe (nagrada za uređivanje „Zlatna plaketa Borbe“). Nedeljnik Telegraf pokrenuo je 1994. godine sa Slavkom Ćuruvijom, zatim dnevne novine Dnevni telegraf, da bi od 1996. godine nastavio samostalno sa izdavanjem Nedeljnog telegrafa, sve do 2009. godine. Tekstove objavljuje u nedeljnom dodatku dnevnih novina Danas pod naslovom Zrake iz sadašnjosti.

Đorgović je objavio sledeća dela: Milovan Đilas, vernik i jeretik, Beograd 1989; East of West, West of East / Reports from the storm of Serbian politics, Beograd 2007; Srpski valcer, Beograd, 2010; Uspon i pad Titove Jugoslavije i Rankovića na Brionima – politički putopis u trideset dramatskih slika, Beograd 2013; Tragedija jednog naroda – Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe, Beograd 2016.

O knjizi novinara, književnika i publiciste Momčila Đorgovića, Tragedija jednog naroda – Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe, u smederevskom muzeju će u ime izdavačke kuće Službeni glasnik, edicija Svedoci epohe, govoriti izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga Petar Arbutina, zatim dr Latinka Perović, istoričarka i autorka niza monografija i studija o srpskoj novovekovnoj i modernoj istoriji, te autor knjige. Razgovor će voditi mr Snežana Cvetković, viši kustos Muzeja u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari