Obeležen 73. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta i dodeljene tradicionalne godišnje nagrade 1Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je danas 73. rođendan uz dodelu tradicionalnih nagrada za radni doprinos, najbolja ostvarenja članova ansambla, kao i najbolju režiju.

Nagrada za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za doprinos nesmetanom svakodnevnom funkcionisanju dodeljena je pomoćniku direktora Bojani Karajović, poslovnom sekretaru Dragani Dragićević i majstorima svetla Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu.

Glumački ansambl predstave „Plastelin“ koji, izmedju ostalih, čine Ljubomir Bulajić, Aleksandar Jovanović i Jana Milosavljević dobili su specijalnu nagradu za kolektivnu igru u kojoj su svoje umetničke individue podredili specijalnom konceptu predstave.

Nagradu za najbolja ostvarenja članova ansambla pozorišta i gostujućih umetnika i autora dobili su Pavle Pekić za ulogu Fon Ašenbeka u „Sumraku Bogova“.

Mladom režiseru Patriku Laziću dodeljena je nagrada za diplomsku predstavu „Fine mrtve d(j)evojke“ ostvarenoj u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti.

Nagrada „Tatjana Lukjanova“- glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos pozorištu i pozorišnom životu Srbije otišla je u ruke reditelju Jagošu Markoviću, čija tridesetogodišnja karijera je „značajno uticala na scenski jezik, savremen pristup klasici i eksplozivan, ekspresivan i specifičan glumački izraz“.

Vršilac dužnosti direktora Jug Radivojević izjavio je, na svečanosti, da pozorište planira da radi na obnavljanju i proširenju prostora i formiranju još jedne scene, jer „što je prostor lepši bolje se osećamo i imamo veću inspiraciju“.

Ove godine najavljene su i premijere desetak predstava medju kojima su „Ružni, prljavi i zli“, „Čitač“, „Faustus“, „Jugojugoslavija“, „Uliks“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari