Obnovljen "Trubadur" 1Trubadur Foto: Miomir Polzović

Obnovljena opera „Trubadur“ biće izvedena u subotu, 26. januara, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova, a prva repriza zakazana je za 30. januar.

Ova verzija, čija je premijera bila pre osam godina, 4. oktobra 2008, u režiji Voje Soldatovića, scenografskoj adaptaciji Dalibora Tobdžića, u izboru kostima Jasne Badnjarević, do sada je izvedena 30 puta i nastavlja svoj život na velikoj sceni. Dirigent je Đanluka Marčano, poreklom iz Italije.

Kada je Španac Antonio Garsija Gutjeres tridesetih godina 19. veka prevodio Dimine drame, nije mogao ni slutiti da će njegova viteška drama Trubadur, nakon što je s velikim uspehom izvedena u Madridu, postati jedna od najpoznatijih drama epohe romantizma. Naravno, svoju slavu, Gutjeres duguje i jednom jedinom – Đuzepu Verdiju. Libreto za ovu popularnu Verdijevu operu napisali su jedan od najpoznatijih libretista tog doba Salvatore Kamarano i Leone Emauele Bardare, napuljski pesnik, koji je, nakon što je Kamarano umro, libreto završio. Prva izvedba Trubadura odigrala se 1853. u teatru Apolo u Rimu, dakle pre više od 165 godina i smatra se da je Trubadur prava italijanska opera gde belkanto i drama čine celinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari