Obnovljena bioskopska sala Kulturnog centra u Novom Pazaru 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u okviru dvodnevne posete Novom Pazaru, svečano je otvorio obnovljenu biskopsku salu Kulturnog centra, u prisustvu direktora ove ustanove Huseina Memića i gradonačelnika Nihata Biševca, saopštilo je Ministarstvo.

„Novi Pazar je grad velike kulturne i istorijske tradicije. Ovo je mesto susreta, suživota, koegzistencije i prožimanja dve velike monoteističke religije i dve velike kulturne tradicije“, ocenio je Vukosavljević.

On je naglasio kako za svakog razumnog čoveka od kulture i duha, religijska različitost nije ništa drugo do religijska sličnost.

„Kao što su voda u reci i moru, i oblaci na nebu i led na glečerima ista stvar koja se ralikuje po svom agregatnom stanju, tako su i religije u suštini isto a razlikuju se iz razloga istorijskog i duhovnog razvoja i one treba da budu mesto zbližavanja, razumevanja i međusobnog prihvatanja“, istakao je Vukosavljević.

Uz veliko zadovoljstvo što Ministarstvo kulture i informisanja učestvuje u razvijanju kulture Novog Pazara, ministar je izrazio i svoje lično zadovoljstvo što otvara dom sedme umetnosti u kom će odsad Novopazarci imati priliku da u kvalitetnijim uslovima obogaćuju svoje poznavanje kinematografije.

„Postoji veoma malo gradova u Srbiji koji imaju ovako kvalitetnu grupu ljudi posvećenih kulturnom razvoju i boljitku grada kao što je slučaj sa Novim Pazarom“, pohvalio je ministar lokalne poslenike iz oblasti kulture.

Vukosavljević je zaključio da ulaganjem u kulturu, ulažemo u razvoj pojedinca, društva i razvoj zajednice, i da je svaki dinar uložen u kulturu – dinar uložen u zajedničku budućnost.

Ministar je prethodno u Gradskoj upravi Novog Pazara razgovarao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem o mogućnostima unapređenja kulturnih sadržaja u ovom gradu. Tokom drugog dana posete, planirano je da ministar Vukosavljević sa saradnicima obiđe spomenike kulture na teritoriji Novog Pazara, između ostalih, Đurđeve stupove, manastir Sopoćani i Stari Ras, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari