Na poslednjoj konferenciji za novinare pred 52. Oktobarski salon pod sloganom Vreme je da se upoznamo, koji počinje 20. oktobra u Muzeju 25. maj i traje narednih šest nedelja, kustoski tim Galiat Eliat iz Izraela i Alenka Gregorič iz Slovenije, podsetile su da ovogodišnji koncept manifestacije kao ključan razmatra pojam odgovornosti. U tom smislu, Salon bi, između ostalog, trebalo da bude katalizator rasprave o poslušnosti u odnosu prema autoritetu.


– Nekada odgovornost znači poštovati pravila, a nekada upravo nepoštovanje određenih društvenih normi, neposlušnost… – kazala je Galiat Eliat. Ona je istakla da Salon neće biti samo izložba umetničkih objekata, nego i učionica, radionica, prostor za diskusiju… Kako se tokom samih priprema Salona pokazalo da su vreme i budžet kratki, jedno od pitanja koje se nametnulo bilo je i da li Oktobarski salon kao manifestacija treba da egzistira u svom aktuelnom formatu ili ga je potrebno menjati, da li je potrebno da ima svoj prostor i tako dalje. – I o tome će se diskutovati – nagovestila je Galiat, juče u Skupštini grada.

Alenka Gregorič ukazala je da se u pripremama izložbe štedelo na infrastrukturi, a najviše ulagalo u umetničku produkciju jer, kako je rekla, znamo da umetnike, da bi proizveli rad, neretko pomažu i roditelji. Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, organizatora ove naše najveće smotre vizuelne umetnosti, rekla je da kuća na čijem je čelu svake godine nastoji da napravi neki novi iskorak. Ovaj put to je partnerstvo sa Ljubljanom budući da će se i u ovom gradu održati izložba Oktobarca. U svetlu teme odgovornosti, ona je još dodala da će sav prihod od prodaje karata Oktobarskog salona biti namenjen akciji Bitka za bebe, a lepa vest je i da će poznati umetnik i učesnik ovogodišnjeg Oktobarca Jan Fabr donirati ovu manifestaciju jednim svojim radom.

Za 52. Oktobarski salon, zbog nastupajuće krize, Grad je izdvojio 4 miliona dinara manje u odnosu na prošlu godinu, to jest, 22 miliona dinara.

Učesnici Oktobarca

Budući da na Salonu učestvuju brojne lokalne i nevladine organizacije, CZKD, Art klinika, Kiosk, Remont broj umetnika je teško sa preciznošću utvrditi, tek neka od imena su: Irwin, Yael Bartana, Avi Mograbi, Artur Zmijewski, Milica Tomić i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari