Šef vojne obaveštajne službe Izraela podneo ostavku: Prvi visoki komandant koji priznao da je propustio da spreči napad Hamasa 1Foto: EPA/ ATEF SAFADI

Šef izraelske vojne obaveštajne službe general-major Aharon Haliva podneo je ostavku zbog propusta koji su omogućili da Hamas napadne Izrael 7. oktobra prošle godine, saopštila je danas izraelska vojska.

„Obaveštajna jedinica pod mojom komadom nije ispunila povereni zadatak. Znao sam da uz ovakvu poziciju dolazi i velika odgovornost“, naveo je Haliva u obrazloženju ostavke, javlja Rojters.

Haliva je prvi visoki izraelski komandant koji je priznao da je propustio da predvidi i spreči napad Hamasa u kojem je poginulo više od 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 250 ih je uzeto za taoce.

Šef vojne obaveštajne službe Izraela podneo ostavku: Prvi visoki komandant koji priznao da je propustio da spreči napad Hamasa 2
Foto: (BETAPHOTO Israel Defense Forces via AP)

Haliva će ostati na dužnosti do imenovanja naslednika, a prema navodima izraelskih medija, moguće su ostavke još nekih visokih vojnih i obaveštajnih službenika.

S druge strane, premijer Benjamin Netanjahu odbacuje bilo kakvu odgovornost za napad 7. oktobra, iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Izraelaca upravo njega smatraju odgovornim za to što nije dovoljno učinjeno da do tog događaja dođe.

Izrael je, kao odgovor na oktobarski napad Hamasa, pokrenuo vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze u kojoj je do sada ubijeno više od 34.000 Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari