Odlazak "selektora radio-utopije" 1Foto: Stanislav Milojković

Zoran Modli… Najbolji disk-džokej među pilotima i najbolji pilot među disk-džokejima! Rečit, uvek raspoložen, duhovit i informisan, učinio je da svaka njegova plovidba na radio-talasima izgleda jedinstveno i neponovljivo.

I da uvek želite da se ukrcate ponovo. Nažalost, kao i mnogi veliki ljudi, nije iza sebe ostavio prave naslednike takvog puta. Šteta, zbog njega i zbog svih nas… – kaže za Danas Momčilo Rajin, istoričar umetnosti, kritičar i teoretičar popularne kulture, povodom odlaska istinske legende srpskog i jugoslovenskog radija Zorana Modlija.

Cane, Zoran Kostić, iz Partibrejkersa konstatuje – „još jedna tužna vest“.

– Zoran Modli je naš ortak stari. On je prvi objavio Partibrejkerse na kompilaciji Ventilator Dvestadvojke. On je bio taj selektor radio-utopije, veliki propagator muzike, naš veliki di-džej, mnogo iskustva i dobrog provoda je otišlo sa njim – ističe Cane.

Za Milana Špičeka, takođe legendu radija, Modli je jedan od najvećih iz njihove profesije.

– Pamtiću ga kao jednog od najvećih radio-voditelja. Posle Minimaksa mislim da je on bio najveći. Radili smo u istoj redakciji, tako da smo delili stolove, kafu, cigare, deo života koji smo imali. On je bio jedan veliki zaljubljenik u rad kao i većina nas iz te generacije kojoj, hajde da kažem, i ja pripadam. Ali, bio je i van profila novinara kojima smo mi pripadali. Bavio se pilotstvom dok još nije postao profesionalni pilot i bio čovek koji nikada nije pio, dok smo mi ostali novinari, kako je suđeno u našoj profesiji, voleli ponekad da potegnemo. Uvek je bio nasmejan, i uvek je imao lepu reč. To kažem, zaista, iz srca, ništa ne ulepšavam – zaključuje Špiček.

– Kada govorite o Modliju, uvek govorite u sadašnjem vremenu, čak i u ovakvoj situaciji – kaže Darko Kocjan, još jedan poslenik radija koji je obeležio voditeljsku profesiju u ovom mediju, i skreće pažnju kako je Milan Oklopdžić, čuveni Mika Oklop, napisao da postoje glagoli koji se ne menjaju po vremenima. – Kada bismo naučili taj jezik, mogli bismo da živimo duže. E, pa ja kad govorim o Zoranu Modliju, meni uvek na pamet padne ta rečenica zato što je on nadahnuće bio i ostao za sve one koje se bave radijom. On je i vratar nekih novih mogućnosti na radiju – konstatuje Kocjan.

Dubravka Marković, i sama poznata voditeljka, kaže da će uvek pamtiti sve Modlijeve štoseve, a pre svega što je imala privilegiju da je na početku radijske karijere upravo on pozove da rade.

– Kad si na početku radijske karijere, u situaciji da te Zoran Modli pozove da radiš s njim, osećaš se kao da ti se otvorilo nebo. Nebo se otvori i Zoran je poleteo u avionima a ja sam ostala u „Ventilatoru“. Energija, radost, osmeh i otvoreni vidici i beskrajno strpljenje za sve sa kojima se družio, radio… Modlijeva priča nikada neće biti završena, on se samo preselio u neku drugu galaksiju – poručuje Duca Marković.

Pored muzike, Modli je, prema rečima rok kritičara Pece Popovića, izuzetno važan jer je imao ključnu ulogu u promociji digitalne kulture.

– Zoran Modli je jedan od te renesansne dece svoje generacije. Mi ga pamtimo kao disk-džokeja, ali ne zaboravite da je on izvršio ključnu promociju kompjuterske kulture u Srbiji kad je to bilo totalno terra incognita i kada to niko nije radio. To što je otišao da se bavi pilotiranjem pokazuje jednu svestranost koju je ta generacija imala, a koja je u njemu oličena, a pritom, ne zaboravite, nikad ga niste videli namrštenog i ljutog. To je nešto što bi i danas bilo dragoceno za predstavnike medijske scene – konstatuje Peca Popović.

– Zoran Modli je legenda radijskog i plavog neba. Sjajan voditelj i izvanredan pilot. Uvek nasmejan, dobro raspoložen i pozitivan. Ovakvih ljudi na svetu nema mnogo, te je stoga duplo teže kada ga, nepravedno i nezasluženo, zauvek napuste. Dobri Modli… – zaključuje još jedan Modlijev radijski kolega Igor Brakus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari