Odluka o održavanju ovogodišnjeg Nišvil džez festivala 1. avgusta 1Foto: V.T.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević izjavio je danas da će konačna odluka o formatu i terminu održavanja ovogodišnjeg festivala biti doneta 1. avgusta,  iako su objavljeni kompletan glavni program kao i svi prateći programi planirani za ovogodišnje izdanje koje bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta.

„Od epidemiološke situacije i preporuka kriznog štaba zavisiće da li će festival biti održan u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta, sa tada dozvoljenim brojem posetilaca, ili onlajn, bez posetilaca. Ipak, najviše će zavisiti od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Mada su pojedini muzičari spremni da sviraju na Nišvilu, iako bi posle morali u karantin u svojim zemljama“, rekao je Blagojević na konferenciji za novinare.

On je precizirao da će ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu ukinute do 1. avgusta Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra.

“ Naravno pomerićemo održavanje Nišvila i ako Srbija bude odlučila da zabrani ulazak stranim državljanima u našu zemlju”, kazao je Blagojević.

Direktor Nišvila je zamolio članove republičkog kriznog štaba, kao i svih gradskih kriznih štabova, da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

„Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere socijalne distance mnogo bolje nego što je to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima, ili kafanama i klubovima. Mora jasno da se razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Nelogično je da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca“, naglasio je Blagojević.

On je podsetio da se mora povesti računa o opstanku i egzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zaposlenih u javnim kulturnim institucijama.

“ Važno je da im se ne uskraćuje pravo na rad i umetničko izražavanje, makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno. Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil – zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu. Za početak, ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo“, rekao Blagojević.

Odluka o održavanju ovogodišnjeg Nišvil džez festivala 1. avgusta 2

Gitarista Rolingstonsa na Nišvilu

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kazao je da su zbog epidemije koronavirusa mora da naprave potpuno novi program.

“Zbog cele ove situacije neki sjajni muzičari, koji je trebalo da budu hedlajneri će nastupiti sledeće godine, iako smo sa njima već potpisali ugovore. Ipak, uspeli smo da dogovorimo da Nišvilu svira basista Rolinstonsa Deril Džons. On je svirao sa Majlsom Dejvisom i uželeo se džeza. On je spreman da dođe iz Amerike da svira na Nišvilu.  Hedlajner su i sastav Per ‘Bas Viking’ Mathisen Trio u kojem su i gitarista Nguyen Le i bubnjar Gary Husband. Tu je i Igor Butman iz Rusije, rekao je Blagojević

On je precizirao da ove godine neće biti organizovana samo dva stejdža- džezdens  i hip hop zbog nemogućnosti državanja socijalne distance.

“ Programi na svim ostalim stejdževima počev od mejn stejdža, odnosno glavne bine, biće održani kao i na svim prethodnim izdanjima Nišvila. Spremili smo i Nišvil džez teatar, kao i bogat program za bioskope na otvorenom”, rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari