Održan prvi festival "Vlaške lepote Balkana" 1Foto: Pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar

Velika jsikova kod Zaječara je minula dva dana bila domaćin I festivala „Vlaške lepote Balkana“ u okviru koga je održano nekoliko takmičenja.

Jedno od zanimljivijih bilo je takmičenje u pripremanju kačamaka u kome je najuspešnija bila Nada Jeremić iz Vražogrnca. U izvođenju izvornih vlaških pesama nadmetalo se 13 takmičara u dve kategorije: sa i bez muzičke pratnje.

Žiri kojim je predsedavao etnomuzikolog Zoran Katić, odlučio je da je najbolji izvođač akapela Katica Todorović, druga je Anđelija Čerkaso, a treća Zorica Dudejević. U drugoj kategoriji, sa muzičkom pratnjom, za najboljeg izvođača proglašen je Srećko Prvulović, drugi je Stava Gerginović, a treća LJubica Krinić.

Nakon I festivala „Vlaške lepote Balkana“ zna se i ko je „Najlepša Vlajna Balkana“ jer je ovu titulu na takmičenju ponela Sandra Milosavljevič iz Zaječara.

Prema odluci žirija, predsednik je bio reditelj Narodnog pozorišta iz Beograda Božidar Đurović, prva pratilja je Marija Čokojević takođe iz Zaječara, a druga pratilja je Snežana Butarević iz Bukovča. Za titulu #Najlepše Vlajne Balkana“ nadmetalo se deset takmičarki. Odličnim izvođenjem spleta narodnih igara istakla su se kulturno  –  umetnička društva „Graničar“ iz Halova i „Penzioner“ iz Zaječara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari