Okasneli Prometej, prijatan za konzumaciju: Kritičar Danasa o filmu „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa

Ostavite komentar


  1. Film je odvratan i neukusan. A to što u istu rečenicu stavljaju Hesea i ovo, to je skrnavljenje svih mogućih estetskih principa.

  2. Veliko hvala Jadnim stvorenjima što su me „prosvetlila i proširila mi vidike“,posle kojih sam shvatio da smo mi muškarci sebično-šovinističke svinje i da gle čuda žene nisu naše vlasništvo!Vauuu…kakvo otkrovenje!Dok je moral samo jedna veštačka tvorevina koju nam je nametnulo licemerno društvo,pa ga se zbog toga treba i odreći!A sve u svrhu prosvećenja i naučnog napretka!I još su sve te divne poruke glazirane takvim scenografskim stilom od čije lepote sam jedva izdržao da ne pobegnem glavom bez obzira iz bioskopske sale!Al sam eto nekim čudom ostao,ko zna možda privučen edukativnim magnetizmom ostvarenja u kome sam reč na „t-c“,čuo jedno dvajes puta,u svim mogućim tonalitetima…da bi na kraju kad sam konačno izleteo napolje kao najveći benefit ovog „remek dela“shvatio kolko je stvarni život i nebo iznad mog grada još uvek istinski lepo!

  3. Gospodine Arsenije, potpuno se slazem sa komentarom. Procitala sam razlicite recenzije, sve uglavnom iste. Kao zena u godinama, nije mi jasno da li moramo fizicki proci kroz razlicite oblike seksualnog iskustva da bi spoznali sebe I svet oko nas? Zar vec nema dovoljno bola, patnje, izgubljenih ljudi da shvatis svrhu zivota? Da li ovaj zivot ima svoju spoznaju samo kroz seksualnu slobodu? Necu da kazem nista protiv filma, reditelja I glavne glumice. Svako ima priliku da se izrazi na svoj nacin. Medjutim, film me sa svojim porukama nimalo nije „oduvao“, kao sto je to uradio film Zona interesa. On mnogo vise govori o nama danas

  4. I da dodam jos nesto. Poznajem zenu koja je u mladosti imala puno potencijala: lepa, izuzetno inteligentna. Vec sa sesnaest godina je izabrala put samospoznaje, koji u to vreme nije bio svakidasnji, kao I Bel. Niko nije mogao da je zaustavi, zatvori I obuzda. Danas, sa 63 godine, sama je sebe zatvorila u cetiri zida. Nigde ne izlazi I postala je “ jadno stvorenje „, koje nigde ne izlazi I jadikuje nad svojom sudbinom. Pri tome ne prihvata nikakvu pomoc. Kroz njenu pricu provejava zaljenje o izborima koje je napravila u zivotu, a koji je nisu doveli do zeljenog cilja. Zene, nedajte se frojdovcima. Ima nesto I u Jungu.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.