Omaž filmskoj umetnosti 1

„Pretpostavka nevinosti’ je moj novi igrani film u trajanju od 89 minuta, koji će premijerno biti prikazan 1. marta u 17 sati u Dvorani kulturnog centra na Festu, a u okviru programske celine Microwave“, kaže za Danas rediteljka Jelena Marković, prepoznatljiva po garažnom kinematografskom izrazu.

Ona pojašnjava da je njeno najnovije ostvarenje dijaloški film, koje donosi priču o poroti i pojmu „pretpostavke nevinosti“ iz vizure srpske kulture.

Posle suđenja, porota od dvanaest mladih devojaka odlučuje o krivici ili nevinosti mladića kome se sudi za ubistvo oca. NJih jedanaest ubeđeno je u krivicu optuženog. Jedna se suprotstavlja i insistira da razmotre sve dokaze. Grupa studenata prava na času diskutuje o pojmu pretpostavke nevinosti i o sudskim i porotničkim filmovima. Dok se 12 mladih porotnica suočava sa sopstvenim predrasudama u porotničkoj sobi, dalja rasprava o dokazima baca novo svetlo na slučaj.

Jelena Marković skreće pažnju da je naročito zanimljivo to što su u filmu svi likovi ženski i što uloge tumače veoma mlade glumice, učenice glume iz škole „Prvi koraci“, u čijoj produkciji je film i snimljen.

„Priča filma počinje kao filmsko snimanje, a razotkrivanje procesa pravljenja filma oblikuje mali omaž filmskoj umetnosti i naročito umetnosti glume na filmu.“

U filmu igraju: Marta Hadžimanov, Jovana Ilić, Dragana Raković, Mia Kotarac, Marija Mijajlović, Sofija Đurić , Irena Cvetić, Milica Nikolić, Katarina Jovanović, Marijana Mandić, Tijana Gal Joksimović, Anđela Popović, Tamara Silbaški, Đurđa Tasić, Teodora Petrović i Jelena. Scenario je napisala rediteljka filma Jelena Marković, koja skreće pažnju da Mikrovejv program Festa, u sklopu kojeg će biti prikazan njen film, predstavlja publici zanimljiva filmska ostvarenja nastala u okvirima mikro-budžeta. „Za postojanje ovog programa zaslužan je selektor Mladen Đorđević“, ističe Jelena. Ostali učesnici ekipe filma su: Branislav Popović, kome je poverena fotografija, Nevena Bakić, montažerka, Aleksandar Milisavljević, producent, i Vladimir Tričković, autor muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari