Onlajn premijera digitalno restauriranog filma Poseban tretman 1Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka obeležiće svoj dan, 6. jun, onlajn premijerom višestruko nagrađivanog srpskog filma „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića, koji je digitalno restauriran u okviru projekta Vip Kinoteka, u saradnji sa kompanijom Vip mobile.

Digitalno restaurirana verzija filma „Poseban tretman“, koji je snimljen 1980. godine, biće premijerno emitovan u 19 sati na Fejsbuk strani Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, objavila je Kinoteka na svom sajtu.

Crnohumorna socijalna drama, prema scenariju Dušana Kovačevića, imala je premijeru na Filmskom festivalu u Kanu pre 40 godina.

Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom lekaru i njegovim pacijentima, lečenim alkoholičarima, okupila je plejadu srpskog glumišta – Ljubu Tadića, Milenu Dravić, Danila Batu Stojkovića, Petra Kralja, Radmilu Živković, Dušicu Žegarac, Milana Srdoča, Boru Todorovića, Pavla Vujisića, Vladana Živkovića.

Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film „Poseban tretman“ bio je 1981. godine nominovan za Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja, a Milema Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Onlajn premijera digitalno restauriranog filma Poseban tretman 2
Foto:Jugoslovenska kinoteka

Podseća se da je projekat Vip Кinoteka započet vraćanjem starog sjaja kultnom filmu „Кo to tamo peva“ Slobodana Šijana, u decembru 2017. godine, a Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile nastavili su rad na projektu od izuzetnog značaja za domaću filmsku baštinu i tokom vanrednog stanja.

U aprilu 2020. godine, preko 2.000 ljudi pratilo prvu onlajn premijeru još jednog filma Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“.

Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u više 20 gradova pred brojnom publikom, a 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta – „Poseban tretman“ biće prikazano onlajn u skladu s vanrednim merama zbog epidemije korona virusa.

Onlajn premijera digitalno restauriranog filma Poseban tretman 3
Foto:Jugoslovenska kinoteka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari