Sanja Kerkez: Operska umetnost je ozbiljna hijerarhija

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, uoči beogradskog povratka Pučinijeve "Manon Lesko" koju peva u Madlenianumu

Ostavite komentar


  1. Odličan interviju. Što se tiče opere u Beogradu u poslednjih 100 g, mora se kazati sledeće. Sa stanovišta muzičkih ideja barokne opere su „prva liga“ , klasicizam „druga liga“ a sve što je pisano posle (a tu spada i belkanto) je „treća liga“. Evo da navedem samo nekoliko tih opera koje moraju biti na stalnom repertoaru operskih kuća koje drže do sebe! Hendl „Julije Cezar“ ili „Alčina“ ili „Orlando“, Vivaldi „Orlando“ ili „Farnace“ ili „Bajazit“, Ramo Hippolyte et Aricie, Mara „Alcyone“, Teleman „Orfej“ (nikada nisu izvođene u Beogradu).
    Prema Čimarozino komičnoj oper „Tajni brak (1792.) druge komične opere („Đani Skiki“) su ipak manje sadržajne. Ili priner Gretri čije su opere izvođenje preko 60 g u dve najpoznatije operske kuće u Parizu (prestonici muzike) svako treće veče… (a u Srbiji nisu nikada izvođene): „Zémire et Azor“, „La caravane du Caire“, „Les fausses apparences ou L’Amant jaloux“, “ Guillaume Tell“.

  2. „Operska umetnost je ozbiljna hijerarhiji“, da li ste morali ovakav naslov, da se većina smeje? Srećom, većina je pristojna i trpeljiva, a ja očigledno nisam. Zahvaljujem.

Ostavite komentar


Kultura

Ammar Mešić

Glumac Ammar Mešić proslavlja mesec dana rada na građevini

Glumac Ammar Mešić koji je zbog kritike vlasti zaključio da je za njega bolje da ode iz zemlje i da se čak  bavi teškim fizičkim poslovima u tuđini, nego da ovde trpi loše životne uslove proslavio je mesec dana teškog rada objavom na X mreži i sudeći po onome što navodi kao i po fotografiji čini se zadovoljnim.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.