Otkrivanje nepoznatog dela slavnog kompozitora 1

Svake godine u januaru, o Mocartovom rođendanu koji pada 27. januara, međunarodna fondacija „Mocarteum“ organizuje festival klasične muzike poznat kao „Mozartwoche“ ili Mocartova nedelja.

Tim povodom pravi se vrhunska selekcija orkestarskih, kamernih i solističkih koncerata. Salcburški zimski festival klasične muzike osnovan je 1956. i već više od pola stoleća se bez prekida održava u ovom čarobnom austrijskom gradu.

Ove godine traje do 31. januara.

Od samog početka ovaj festival jedan je od glavnih događaja u kalendaru svake međunarodne koncertne sezone i dragulj za ljubitelje Mocartove muzike.

U baroknom Salcburgu oseća se posebna romantična atmosfera kao „genius loci“-ju u kome provejava duh autentične mocartovske tradicije.

Taj duh nepatvorene tradicije dodaje ovom festivalu posebnu dimenziju – neponovljivu notu i šarm istorijskog muzičkog miljea.

Spoj eminentnih muzičara i ništa manje uglednih orkestara čine ovaj festival jedinstvenim u svetu klasične muzike.

Koncerti se održavaju u velikoj sali Mocarteuma i u velikoj sali dvorane takozvanog Festšpilhauza, u školi za jahanje među stenama, u kome je Hebert fon Karajan decenijama pobedonosno dirigovao najznačajnijim orkestrima sveta, kao u međuvremenu i u univerzitetskoj auli.

Zbog pandemije korone ove godine je Mocartova nedelja svedena na pet dana.

Festival će početi onlajn na sam Mocartov rođendan 27. januara i biće održan u onlajn formatu, a 265. Mocartov rođendan biće proslavljen uz deset vrhunskih koncerata i premijerom jednog dosad nepoznatog Mocartovog dela (fragmentom jedne sonate od 94 sekunde), o čemu smo već pisali.

Bečka filharmonija sa Danijelom Barenbojmom i Ćećilijom Bartoli, Baltazar-Nojman-orkestar sa Tomasom Hengelbrokom, orkestrom Mocarteuma u Salcburgu kojim će dirigovati Keri-Lin Vilson sa solistima Ksavijeom Metrom, Matildom Kalderini, Đuliom Samencato, Rolandom Vilasonom i Lukom Pizaronijem, kao i Martom Argerič samo su neki od učesnika.

Serija „Mozartiade“ će pružiti dublji uvid u Mocartove strasti a „Cara sorella mia“ iz serije „Pisma i muzika“ sa Adelom Nojhauzer će osvetliti odnos Volfganga Amadeusa sa svojom sestrom Nanerl.

Ovogodišnja Mocartova nedelja biće dostupna dostupna na internet-portalima (arte concert, medici.tv kao i Mezzo TV koji je odstupan u ponudi operatera SBB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari