Otkud Australija na Evroviziji? 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Evrovizija je popularnošću odavno prevazišla evropske okvire, ali već decenijama je ovo koliko muzičko toliko i takmičenje u ekstravaganciji i nastupu otišlo i van geografskih granica Evrope.

Još od 1973. godine učesnik Evrovizije je Izrael koji je tri puta bio i pobednik takmičenja. U prošlosti sa evropskim zemljama nadmetao se i Maroko, kao i Azerbejdžan.

Ipak, od 2015. godine učesnik Evrovizije je i jedna daleka zemlja-Australija.

Australijanci su verni pratioci Evrovizije poslednjih 30 godina i tokom ove manifestacije na drugoj strani sveta organizuju se žurke i mnogi ostaju budni tokom noći kako bi ispratili takmičenje u dalekoj Evropi.

Na takmičenju 2014. godine predstavnici Australije pozvani su da izvedu pesmu tokom pauze na Evroviziji, a već sledeće 2015. godine su uvršteni u takmičarski deo. To je bila jubilarna 50. Evrovizija sa temom „Gradimo mostove“ što je iskorišteno da se Oziji uključe i već na prvom nastupu uđu u finale i zauzmu 5. mesto.

Do 2019. godine učestvovali su na osnovu godišnjih odluka, a od tada su dobili petogodišnje učešće (do 2023. godine) na najvećoj evropskoj muzičkoj manifestaciji.

S obzirom na pravilo da se u zemlji pobednika Evrovizije održava naredno takmičenje opravdano je pitanje šta bi bilo ako bi Australija pobedila.

Da li bi Evropljani morali da krenu na dug put „down under“?

Zapravo, jedno od pravila Evrovizije je da u tom slučaju Australija mora da izabere kodomaćina u Evropi gde bi bila organizovana naredna Evrovizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari