Otvoren festival fotografije Vizualizator 1Foto: Promo

Osmi po redu festival fotografije Vizualizator, koji okuplja umetnike širom sveta, svečano je otvoren izložbom Living our time italijanskog fotografa Stefana De Luiđija u galeriji Parobrod u sredu 18. novembra.

Organizator festivala je Centar za razvoj fotografije.

Otvaranju su prisustvovali Paola Kordone, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Žil Bešor Pluh, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Viktor Kiš, direktor Muzeja savremene umetnosti, predstavnici Francuskog instituta u Beogradu i Zvezdan Mančić, predsednik festivala Vizualizator uz mnogobrojnu publiku.

Living our time je izložba koja pokriva preko dvadeset godina rada na editorijalnim projektima, autora Stefana De Luiđija. Teme projekata kreću se od ljudskih prava do globalnog zagrevanja, nekih od pitanja kojima se De Luiđi bavio tokom svoje karijere, ali je to ujedno i put spoznaje života reportera koji svaku fotografiju smatra segmentom svog života.

Pre otvaranja izložbe, De Luiđi je održao radionicu koja se prenosila uživo na sajtu festivala www.vizualizator.rs. Radionica je bila podeljena u dva dela. U prvom  delu, De Luiđi je objasnio šta je primarno, a šta sekundarno u praksi foto-novinarstva, a u drugom delu je govorio o konkretnom projektu i svim koracima koji vode do njegove finalne forme.

Nakon radionice, ispred galerije Parobrod, kao simbol zdravlja i nade u nebo su se puštali kineski lampioni.

Festival će trajati do 5. decembra i u sastoji se od različitih izložbi, tribina i radionica na više lokacija u gradu, ali takođe i u onlajn prostoru. Cilj Vizualizatora jeste podsticaj razvoja fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti kroz inovativni pristup savremenoj umetnosti: interaktivne radionice za kustose, učenike, studente, fotografe, tribine na aktuelne teme i izložbe fotografija priznatih domaćih i svetskih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari