Otvorena izložba fotografija „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim” 1Foto: petrovacnamlavi.rs

U okviru nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“, povodom 16. Evropske noći muzeja, otvorena je izložba Muzeja afričke umetnosti pod simboličnim nazivom „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ beogradske umetnice Katarine Radović.

Izložbu su otvorile direktorka Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi Žaklina Perić i kustoskinja izložbe Ivana Vojt.

Fotografije Katarine Radović na živ, prisan i saosećajan način prenose atmosferu iz frizerskog salona u senegalskom gradu Sen Luj, omogućujući posmatraču da uđe u ovaj skriveni svet i u ženske prostore koji ilustruju potrebu za ulepšavanjem i u skromnijim životnim okolnostima.

Jedna od vrednosti fotografskog materijala Katarine Radović leži u tome što je ona jedna od retkih umetnika, bilo muških ili ženskih, koja uspeva da izbegne klopke „zapadnog pogleda”, toliko diskriminatornog i dominirajućeg, koji je otkrio obuzetost „belog” Zapada (muškog) nad „crnom” Afrikom (kao simbolički ženskog).

Otvorena izložba fotografija „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim” 2
Foto: petrovacnamlavi.rs

Svojom organizacijom izložbeni prostor asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije.

Na policama duž zidova mogu se zateći nužne alatke – češljevi, fenovi, raznobojni pramenovi, peškiri i preparati za negu kose, a u vitrinama su izložene kauri školjke, žileti i igle.

U prostoru izložbe formirana je i mala čekaonica gde posetioci mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i, umesto televizijskih prenosa rvanja i sapunica često gledanih u salonima, odgledati kratak dokumentarni film „Licem u lice” autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari