Otvorena izložba Novac i država – sačuvana priča u Narodnom muzeju 1Foto: Press sluzba Ministartsva kulture i informisanja

On je tom prilikom rekao da su obuhvaćeni zajedničkom idejom, obuhvaćeni zajedničkom istorijskom slikom, obuhvaćeni kvalitetnim izrazima državnog, umetničkog i zanatskog iskoraka srpske srednjovekovne države, u prilici smo da budemo ovde, zahvaljujući pametnoj i dobroj politici, zahvaljujući stručnjacima Narodnog muzeja koji su izloženu kolekciju prepoznali, zapazili njenu vrednost i obratili se Ministarstvu za pomoć.

– Poklopile su se dobre okolnosti dobra energija, pamet, stručnost, znanje i mi smo se danas okupili veoma lepim povodom. Osim izrazite umetničke i istorijske vrednosti ova zbirka podseća posetioce i na jedno drugo vreme i na nešto što čini važan deo našeg današnjeg identiteta“, rekao je Vukosavljević, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

„Ovo je povod zbog koga je vredelo godinama sanjati, ne samo sanjati nego i raditi na otvaranju besmisleno i nezasluženo dugo zatvorenog Narodnog muzeja. Kada smo pre izvesnog vremena svečano otvorili rekonstruisan Narodni muzej izrazili smo jasnu nadu i optimizam da će ova izuzetno važna ustanova kulture u Srbiji svojim budućim radom služiti i kao ognjište kulturnih vrednosti, i kao nadahnuće, i kao podsticaj, i kao učionica, i kao katedra, i kao još mnogo onoga što ustanove kulture ovog gabarita treba da budu“, istakao je Vukosavljević i skrenuo pažnju na državni praznik koji predstoji i koji je povod za otvaranje izložbe.

Ministar je naglasio da je Ministarstvo kulture i informisanja  sa velikim entuzijazmom i prepoznajući visoku vrednost eksponata pružilo finansijsku pomoć za otkup izložene numizmatičke kolekcije i dodao: „Ministarstvo kulture i informisanja, zahvaljujući budžetu koji ima i kada je u prilici da pomogne, mora da bude zahvalno i jeste zahvalno svima onima koji novac građana ove zemlje koriste u svrhu kulture na profesionalan, logičan i stručan način. Novca će biti, rekao je Vukosavljević, koliko i toliko, nekad više nekad manje, ali ono što jeste još važnije od novca je to da postoje stručnjaci u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, savremenog stvaralaštva i u drugim oblastima kulture koji rade, u često otežanim uslovima, ulažu entuzijazam, stručnost, obrazovanje, samopregor i energiju u svoj posao, dajući smisao postojanju jednog Ministarstva kulture. Bez takvih ljudi, takvih poslenika na visokom intelektualnom i stručnom nivou nikakav novac i nikakvo ministarstvo ne bi služilo ničemu.“

Vukosavljević je čestitao direktorki Narodnog muzeja,  autorki izložbe Vesni Radić i svima onima koji su pomogli realizaciju projekta. „Veoma mi se dopao simbolički, jak, diskretan naziv izložbe koji odražava jednu dublju istorijsku referencu“, rekao je on i nastavio: „Države su one države koje mogu da štampaju i kuju svoj novac. Uspomenom na veliku srpsku srednjovekovnu državu na ovaj način mi se podsećamo velikih stranica naše istorije i dužni smo da čuvamo to sećanje i dužni smo da ga prenosimo sa generacije na generaciju da bismo generacijama koje dolaze posle nas predali sačuvano ono što smo mi primili od svojih predaka.“

Prema rečima ministra, Srbija je u vreme koje pokriva ova kolekcija bila značajan faktor Evrope i regiona u kulturi i umetnosti, kao i u raznim oblastima koje države pokrivaju, ali je kao takva bila i meta raznih grabljivaca. „Uspomene na to veliko doba uspele su da kod našeg naroda zadrže i očuvaju slobodarsku iskru koja je više puta pokušala da izazove plamen slobode, i kada je taj plamen slobode u 19. veku buknuo najvećom snagom, država je ponovo obnovljena i ponovo je počela da štampa i kuje svoj novac. Čuvanje uspomene na istorijske reference nije samo puka istorijska filologija, to je čuvanje sopstvenog identiteta, čuvanje svesti, o svom istorijskom položaju, svojoj istorijskog sudbini o usponima i padovima jednog naroda, jednog društva i različitih naraštaja. Srbija je bila država u vreme kada je ovaj novac iskovan, Srbija je država i danas i Srbija će biti država i mnogo vekova posle nas, ali da bi ona to bila, svi mi koji ovde živimo i oni koji će doći posle nas moraju imati svest ko su i šta su, odakle potiču i kuda idu. Verujemo da će u delu kulturne politike ta svest biti iz godine u godinu sve jača.“

Ukazujući na važnu komponentu trajanja, Vukosavljević je rekao: „Današnji kvantni fizičari stavljaju pod znak pitanja priču o vremenu, kategoriji i pojmu vremena i zapravo nas uveravaju da je kategorija vremena, kako ga mi doživljavamo, ništa drugo nego aproksimacija naših čula, da je vreme iluzija. Ako se za trenutak zadržimo na toj pretpostavci, videćemo da su preci čija su dela sačuvana u ovoj polici zapravo nama mnogo bliži nego što to pretpostavljamo, isto kao što će naši potomci biti bliže nama i više nego što mi to možemo da naslutimo.“

Podsećajući prisutne na dugo vreme tokom kog je Muzej bio zatvoren, ministar je izrazio uverenje da će ova institucija u godinama koje slede jačati svoje kulturne, obrazovne i naučne kapacitete. „Propuštene su neke decenije, propušteno je možda mnogo decenija u različitim istorijskim fazama, ali obnova istorijske svesti i sprovođenje kulturne politike jesu neki od najvažnijih faktora za opstanak jednog naroda na istorijskoj sceni. Verujem da će rad Narodnog muzeja kroz različite projekte da se nastavlja uspešno iz godine u godinu sa sve jačim intenzitetom i da će ova ustanova u decenijama koje su ispred nas zasijati jakim sjajem srpske kulture i da će privlačiti i mlade i stare u svoje okrilje i svoje naručje i da će oni imati šta da nauče, od koga da nauče, i šta da vide.“

Zaključujući svoje izlaganje, ministar je pozvao građane Srbije da se u ličnom kontaktu upoznaju sa izuzetnim artefaktima koji su izloženi u Narodnom muzeju.

Direktorka Bojana Borić Brešković  istakla je da je očuvanje srpske srednjovekovne države jedno od prioritetnih zadataka i nastavak misije Narodnog muzeja kao centralne institucije kulture. „Činjenica da je ova izložba posvećena Danu srpske državnosti čini da ona duhovno i moralno obavezuje svakog od nas da čuva svest o tome da smo obavezni da budemo dosledni naslednici zaslužnih predaka“, rekla je ona i zahvalila se na finansijskoj pomoći koju je Muzej za otkup eksponata dobio od Ministarstva kulture i informisanja.

„Ovim nam je omogućeno da proniknemo u dubinu naše prošlosti koja govori o najvećoj baštini naroda u stvaranju sopstvene države i nastojanju da njena državnost bude neprikosnovena. Izražavam veliku zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja i ministru Vladanu Vukosavljeviću na otkupu, koji je od izuzetnog značaja za našu kulturnu baštinu“, zaključila je Borić Brešković.

Krajem 2019. godine numizmatički fond Narodnog muzeja u Beogradu upotpunjen je i obogaćen izuzetnim otkupom privatne zbirke od 251 primerka srpskog srednjovekovnog novca. Ostvarena akvizicija, omogućena finansijskim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ukazala je na izuzetnu brigu zemlje za nacionalnu istorijsku i kulturnu baštinu.

close
Otvorena izložba Novac i država – sačuvana priča u Narodnom muzeju 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.