Otvorena izložba „Portreti, izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“ 1Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija Zrenjanin, nakon pauze tokom vanrendog stanja, priprema izložbu pod nazivom „Portreti, izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“.

Autroka izložbe je viši kustos ove ustanove kulture, Sunčica Lambić Fenjčev.

Na izložbi će biti predstavljeno oko pedeset portreta koji se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, a koji su izvedeni u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.

– Portreti su nastali u periodu od sredine 30-tih godina 20. veka do početka 2000-tih, od strane umetnika sa prostora bivše Jugoslavije. To su radovi ulensika nape likovne kolonije u Ečki, a ima i poklona – obašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Otvorena izložba „Portreti, izbor iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“ 2
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Kako objašnjava, dela su ušla u zbirku Savremene galerije Zrenjanin, poklonom ili otkupom sa samostalnih ili kolektivnih izložbi, kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine ili su nastala tokom boravka i rada umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka.

Reč o radovina čiji su autori Ivan Radović, Vasa Pomorišac, Milenko Šerban, Stojan Aralica, Bora Baruh, Stojan Trumić, Nikola Graovac, Lazar Vozarević, Stevan Dukić, Ljubica Tapavički, Radmila Graovac, Vida Jocić, Olga Jevrić i drugi.

Izložba je otvorena 11. maja i biće otvorena do 11. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari