STARTFoto: START

Prva samostalna izložba „START“ umetnice Marije Kuruzović, otvorena je krajem nedelje u Galeriji Kvaka 22 .

Postavku je moguće pogledati do 19. januara, ponedeljkom i petkom od 17 do 21 čas i na zakazivanje putem mejla ili Instagram stranice Galerija Kvaka 22.

O izložbi umetnica ukazuje: „Kada bi terminologiju konjičkog sporta primenili na svaku oblast ljudskog pa i umetničkog delovanja, svi bismo bili na nekoj vrsti pripitomljavanja, treninga, obuke za trku. Smatram da tako i jeste, od početka do završetka školovanja, pa čak i nakon, mi se neprekidno spremamo za trku koja u poređenju sa radom traje jako kratko. Meseci i godine utrošenog vremena, materijala, obuke, za dva minuta pozornice. Neka najbolji pobedi?

„Pričati o najboljima je nezahvalno. Obilje podviga i trofeja, mnoge spektakularne završnice, prosto uplaše da se nešto ne zaboravi, promakne. Bez sjajnih asova nema velikih trka. Tribine pune samo izuzetni trkači.“ – reči su Ace Milivojevića- Šilje, iz knjige „Legende Hipodroma“.

START
Foto: START

Čudno je što uopšte poredim konje i trke sa ljudima, mada, možda pak očigledno poradovima na ovoj izložbi. Slično je, svaka trka uostalom liči na lutriju, igre na sreću, klađenje, kako u životu tako i u umetnosti. Start je početak uz koji ushićeno očekuješ završnicu. Može da traje par minuta, krug, dva kao u trkama, a može trajati i godinama. Padneš, treniraš, probaš opet, uspeš, nastaviš dalje još jače, da sledeći start bude nezaboravan. Gde će me ovaj „Start“ odvesti nisam sigurna, ali iščekivanje za nastavak daljeg rada još je zanimljivije od same trke.

Veza konja i čoveka je stara koliko i svet, a tkanje i tkanina taj istorijat prate u stopu.

Sitoštampe na platnima nemaju pojedinačne nazive, deo su ciklusa, same za sebe mogu da stoje, ali ovako zajedno,možda pomalo haotično, funkcionišu baš kao jedan trkački dan ili rad u ateljeu.“

O umetnici:

Marija Kuruzović rođena je u Beogradu 2001. godine, gde upisuje srednju školu za dizajn na smeru likovni tehničar. U toku srednje škole učestvovala je dva puta na koloniji u Manastiru Soko 2018. i 2019. godine. Odmah Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet likovnih umetnosti, odsek za grafiku, gde se i trenutno nalazi na 4. godini osnovnih studija.

Kao saradnik učestvovala je na dečijim radionicama u Muzeju Primenjene umetnosti 2021. godine tokom trajanja izložbe 56. Dečjeg oktobarskog salona ; 2022. godine tokom trajanja izložbe Geto : Sve, sve ali zanat i 2022. godine tokom trajanja izlozbe 57. Dečjeg oktobarskog salona.

Izložbe:

– “ MK AS AB MB „- kolektivna izložba 2021. godina, galerija “ Božidarac-1947″
– Minijatura 5. izložba radova malog formata, ULUPUDS 2021. godina
– Peto Međunarodno bijenale umetničkog crteža i grafike – Nagrada Memorijalne Galerije Dušan Starčević za treće mesto, Smederevska Palanka 2022. godina
– 50. izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogrdu, Galerija Doma omladine, Beograd 2022. godina
– „Paralelni svet“, Galerija udruženja za razvoj likovnih umetnosti, inovativnih kantautora i literarnu promociju, Zetska 2. Beograd
– Samostalna izložba, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka 2022. godina
– XX Međunarodna izložba žene slikari 2022, Majdanpek, Pohvala za najmlađu učesnicu izložbe
– Minijatura 6. izložba radova malog formata, ULUPUDS 2022. godina
– Međunarodno ekslibris bijenale Emir Kusturica, Trebinje, Mećavnik, Novi Sad 2022. godina
– Mala grafika, galerija Grafički kolektiv 2022. godina
– Minijatura 7. izložba radova malog formata, ULUPUDS 2023. godina
– Majska izložba grafike, galerija Grafički kolektiv 2023. godina
– Printed Matter- izložba studenata grafike FLU, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Pariska 16, 2023. godina
– Mala grafika, Novi Sad 2023. godina
– Mala grafika, galerija Grafički kolektiv 2023. godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari