Otvorena kamerna scena "Jelica Vojinović" 1

Predstavom „Šumadija“ početkom ove nedelje otvorena je u Narodnom pozorištu Šabac Kamerna scena „Jelica Vojinović“, po znamenitoj šabačkoj glumici. To je prva aktivnost kojom Šabačko pozorište obeležava 2020. kao godinu proslave jubileja – 180 godina pozorišnog života u ovom gradu.

Imenovanjem kamerne scene po Jelici Vojinović Šabačko pozorište nastavlja tradiciju negovanja kulture sećanja na velikane umetnosti svog grada.

Pored Velike scene „LJubiša Jovanović“, Male scene „Dr Branivoj Đorđević“ i Galerije „Vladislav Lalicki“, ova ustanova dobija i prvi izvedbeni prostor nazvan ženskim imenom – scenu posvećenu sećanju na umetnicu čiji je rad trajno obeležio Šabac i Šabačko pozorište.

Kamerna scena „Jelica Vojinović“ nalazi se na pozornici Šabačkog pozorišta onda kada je na njoj smešteno i gledalište.

Zbog specifične dubine šabačke pozornice – kakvu nema mnogo pozorišta u Srbiji, po njoj je moguće razmeštati gledalište u nekoliko varijanti, zavisno od rediteljskog koncepta izvedbenog prostora.

A ovakvih produkcija na repertoaru ima sve više. Pored klasičnog dramskog repertoara, kakav se igra na „sceni kutiji“, Šabačko pozorište neguje i savremene pozorišne tendencije u kojima se sve češće pojavljuje potreba za intimnijom atmosferom između glumaca i gledalaca, ali i za različite odnose prema prostoru i vizuri.

Takođe, ovo je i prilika da se oda dužna počast Jelici Vojinović kao jednoj od najznačajnijih umetnica, autentičnoj glumačkoj zvezdi Šabačkog pozorišta koja je upamćena ne samo po svojim ulogama, već i po poštenju, predanosti glumačkom pozivu i pozorišnoj umetnosti.

Uloga po kojoj Jelicu Vojinović pamte najmlađe generacije šabačke publike bila je uloga Gospođe Smit u kultnoj šabačkoj predstavi „Ćelava pevačica“, koju je, po komadu Ežena Joneska, režirao Nikita Milivojević. Ova predstava igra se i danas i jedna je od najdugovečnijih predstava u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari