Ovih deset gradova se najčešće pominju u književnosti 1Foto: WineDonuts / Shutterstock.com

Gradovi su idealno okruženje za roman. Sve te ulice, svi ti ljudi, sve te priče? Jedno je sigurno, pružaju više nego dovoljno inspiracije. Postavlja se onda pitanje, o kojim gradovima se najviše piše u književnosti?

Britanska kompanija David Wilson Homes sprovela je istraživanje s cilje da odgovori na upravo ovo pitanje. Analizom baze podataka biblioteke elektronskih knjiga Open Library, stručnjaci iz ove kompanije saznali su koji gradovi se najčešće pominju u književnosti.

Izuzetno je važno napomenuti kako na sajtu Open Library u velikoj meri dominiraju knjige na engleskom jeziku. Iako je više od dva miliona knjiga dostupno na platformi, vrlo malo njih nije na engleskom – drugim rečima, lista gradova, najčešće pominjanih u književnosti, prilično je anglocentrična, piše Punkufer

Na vrhu liste nalazi se Njujork. „Velika jabuka“ pominje se u čak 79.384 knjiga, što je gotovo dvostruko više od bilo kojeg drugog grada među prvih deset. Tone knjiga napisane su o Njujorku, a mnoge od njih – od „Doručka kod Tifanija“ do „Velikog Getsbija“ su remek-dela. Sledeći na listi je Vašington, koji se pominje u 43.977 knjiga, a treće mesto zauzima Rim s pominjanjem u 34.981 knjiga.

Evo kako izgleda kompletna lista 10 gradova koji se najviše pominju u književnosti:

  1. Njujork (SAD)
  2. Vašington (SAD)
  3. Rim (Italija)
  4. London (Velika Britanija)
  5. Pariz (Francuska)
  6. San Francisko (SAD)
  7. Boston (SAD)
  8. Berlin (Nemačka)
  9. Los Anđeles (SAD)
  10. Čikago (SAD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari