franšizeFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Svi znamo da su franšize nešto što pokušavaju da unovče svi i na šta se oslanjaju mnogi kao osnovu za svoje poslovanje.

Kompanija Fandom, koja je poznata kao najveća platforma za vikije iz sveta zabave i gejminga, objavila je rezultate najnovijeg istraživanja, kojim je utvrđeno koje franšize su bile popularne ove godine, piše Index.hr.

„Franšize sačinjavaju 95% najvećih blokbastera i video igara u 2023. godini“, izjavio je generalni direktor Fandoma Perkins Miler.

Fandom mesečno ima preko 350 miliona korisnika i koristio je pet kriterijuma u odabiru najpopularnije franšize.

Prvi kriterijum ocenjuje koliko je dobro izgrađen svet neke franšize, što znači da franšiza mora imati zanimljive likove i bogate priče o istoriji i lokacijama koje se spominju.

Drugi kriterijum se odnosi na ocene koje su franšizi davali obožavatelji i kritičari. Treći kriterijum je veličina baze obožavatelja.

Četvrti ocenjuje kulturnu relevantnost neke franšize, što znači da mora prikazivati duh vremena u kojem je objavljena i mora ostaviti velik trag na popularnu kulturu.

Poslednji kriterijum je konzistencija, što znači da bi franšiza morala da izbacuje novi sadržaj kako bi zadržala pažnju fanova.

Evo koje franšize su zauzele prvih 10 mesta na listi popularnosti za 2023. godinu.

Star Wars – ocena 100

Star Wars je kultna franšiza koja kombinuje elemente fantastike i naučne fantastike.

Najnoviji dodatak franšizi je Disney+ serija Ahsoka, koja prati avanture Asoke Tano, bivše učenice Anakina Skajvolkera.

Marvel – ocena 87

Marvel je jedna od najvećih medijskih franšiza u poslednjih 10 godina, bazirana na nizu stripskih superjunaka.

Iako joj je popularnost pala u poslednje vreme, verni fanovi iščekuju najnoviji film The Marvels i drugu sezonu serije Loki.

One Piece – ocena 72

Najprodavanijem japanskom manga serijalu je popularnost naglo porasla nakon što je otkriveno da će Netflix napraviti igranu adaptaciju serijala.

One Piece je trenutno najgledanija serija na Netfliksu, a uspela je da obori i neke od rekorda koje su postavili Wednesday i Stranger Things.

Elder Scrolls – ocena 71

Elder Scrolls je serija video igara kompanije Bethesda, čija radnja je smeštena na bogatom fantastičnom kontinentu zvanom Tamriel. Ove igre su poznate po otvorenom svetu i mogućnosti istraživanja.

Iako je poslednji nastavak ove franšize, Elder Scrolls V: Skyrim, objavljen 2011. godine, obožavatelji nestrpljivo iščekuju bilo kakve vesti o šestom nastavku.

Harry Potter – ocena 69

Serijal romana o mladom čarobnjaku Hariju Poteru spisateljice Dž.K. Rouling i dalje ima vernu bazu fanova uprkos raznim kontroverzama u vezi sa autorkom.

Ove godine je objavljena video igra Hogwarts Legacy, koja je oduševila obožavatelje, a najavljena je i igrana serija u kojoj će biti adaptirani svi romani.

Filmske i gejming franšize dominiraju listom

Barbie – ocena 66

Barbi je svoje mesto na listi osvojila zahvaljujući hit komediji rediteljke Grete Gervig, koja je ovog leta uspela da zaludi celi svet.

Yellowstone – ocena 64

Televizijska serija iz 2018. o sukobima na ranču u Montani je brzo stekla brojne fanove, a zasad ima dve spin-off serije, 1883 i 1923.

The Last of Us – ocena 63

Igre The Last of Us se smatraju nekima od najboljih video igara u istoriji, a ove godine franšizi se pridružila i istoimena HBO-ova serija bazirana na igrama.

Fallout: ocena 62

Ovaj Betesdin serijal video igara je fokusiran na preživljavanje u postapokaliptičnom svetu u kojem igrači istražuju pustoš i donose moralne odluke koje oblikuju priču.

Disney – ocena 62

Uprkos raznim kritikama, Dizni i dalje dominira svetom franšiza.

Kompanija je ovog leta izbacila igranu adaptaciju animiranog klasika Mala sirena, a nakon što završe štrajkovi, nastaviće se produkcija igranog filma Snežana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari