Imigrantska saga „Padre Nuestro“, o meksičkom tinejdžeru koji traži svog oca u Americi, Kristofera Zale, kome je ovo bilo debitantsko ostvarenje, pobednik je ovogodišnjeg Sandens festivala nezavisnih filmova, održanog u Park Sitiju. To je bila odluka žirija u kategoriji najbolje američke drame, dok je „Manda Bala“ (Pošalji metak), priča o korupciji vlasti i kidnapovanjima u Brazilu, Džejsona Konove dobila nagradu žirija u kategoriji dokumentaraca.

Imigrantska saga „Padre Nuestro“, o meksičkom tinejdžeru koji traži svog oca u Americi, Kristofera Zale, kome je ovo bilo debitantsko ostvarenje, pobednik je ovogodišnjeg Sandens festivala nezavisnih filmova, održanog u Park Sitiju. To je bila odluka žirija u kategoriji najbolje američke drame, dok je „Manda Bala“ (Pošalji metak), priča o korupciji vlasti i kidnapovanjima u Brazilu, Džejsona Konove dobila nagradu žirija u kategoriji dokumentaraca. Ovaj film dobio je i kinematografsko priznanje za Heloisa Pasosa. Izuzetno je bio zapažen i film „Grace Is Gone“, u kome Džon Kjuzak glumi oca koji kreće sa svojom mladom kćerkom na put kako bi odložio trenutak kada će ona čuti da joj je majka, narednik u američkoj vojsci, poginula u Iraku. Ovaj film dobio je nagradu publike, a scenarista i reditelj Džejms Si Stous dobio je „Valdo Solt“ nagradu za scenario. Nagrada publike za dokumentarac pripala je Ireni Tejlor Brodski za „Hear and Now“, portret njenih starih i gluvih roditelja koji idu na rizičnu operaciju u nadi da će ponovo moći da čuju.

Ostale nagrade

Među ostalim nagrađenima na Sandens festivalu su – režija (američka drama): Džefri Blic („Rocket Science“), režija (američki dokumentarac): Šon Fajn i Andrea Niks Fajn („War/Dance“), kinematografija (američka drama): Beonit Debi („Joshua“), specijalna nagrada žirija (svetska drama): „The Legacy“, reditelji Gela Babulani i Temur Babulani, specijalna nagrada žirija (svetski dokumentarac): „Hot House“, reditelj Šimon Dotan, nagrada „Alfred Pl. Sloan“ za ideje i pitanja nauke i tehnologije: „Dark Matter“ reditelj Čen Ši-Zeng, nagrada žirija (američki kratki film): „Everything Will Be OK“, reditelj Don Hercfild, nagrada žirija (međunarodni kratki film): „The Tube With a Hat“, reditelj Radu Jude.

Nagrada žirija za filmove iz sveta, u dramskoj konkurenciji, pripala je izraelskom ostvarenju „Sweet Mud“ Drora Šaula – priči o dečaku koji se hvata u koštac sa mentalnim oboljenjem svoje majke, dok žive u jednom kibucu 70-ih godina prošlog veka. Danski film „Enemies of Happiness“ Eve Mulvad i Anje Al Erhajem, studija je o avganistanskim ženama koje odbacuju patrijarhalnu tradiciju i kreću na parlementarne izbore koji su održani 2005. Ovo ostvarenje dobilo je nagradu kao najbolji dokumentarac za „svetsku kinematografiju“. Izbor publike kod stranih filmova doneo je pobede Džonu Karniju i delu „Once“, drami o irskom uličnom muzičaru koji ostvaruje neobičnu ličnu i muzičku vezu sa jednom Čehinjom, i dokumentarcu „In the Shadow of the Moon“ Dejvida Singtona, odnosno, hronici Apolo svemirskog programa.

GILMOR: Prelomna godina

Džofri Gilmor, direktor Sandens festivala, nazvao je 2007. „prelomnom godinom“ zbog velikog broja tema i kvaliteta nezavisnih filmova koji su prikazani u Park Sitiju. „Iz mnogo razloga ovo ovde je vanredna stvar u odnosu na to kako će se ti filmovi snaći na tržištu, ali i zbog širine tema i zrelosti filmadžija“, rekao je Gilmor.

Žiri koji je dodeljivao nagrade za američka ostvarenja, među kojima su bile glumica Sara Poli i rediteljka Katerina Hardvik, dao je specijalnu glumačku nagradu Džezi Veklser, za izuzetnu rolu mlade žene opremljene smrtonosnim genitalnim mutacijama u horor komediji „Teeth“ i Tamai Podemski za „fizički i emotivni preokret“ u delu „Four Sheets to the Wind“. Specijalne nagrade „dokumentarnog žirija“ dodeljene su reditelju Čarlsu Fergusonu za delo „No End in Sight“ – studiji o vođenju rata u Iraku Bušove administracije, koja je ocenjena kao rad koji osvetljava loše političke odluke koje su dovele do katastrofične invazije i okupacije Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari