Performans "Miris mastila" 22. aprila: Ples kao diplomatski poklon Srbiji 1Foto: Park Hyun Keun

Egzotičan i elegantan ples sa Istoka – jedinstveni performans „Miris mastila“, kao poklon Ambasade Republike Koreje građanima Srbije, biće održan 22. aprila u beogradskom Sava centru – najavila je Đivon Sol, druga sekretarka ambasade zadužena za kulturu i ekonomiju, na konferenciji za novinare u Centru „Sava“.

Povod za ovaj koncert je obeležavanje 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Koreje.

– U pitanju je tradicionalni korejski ples sa modernim „dodirom“, neka vrsta mešavine ova dva uticaja. Tumačenje tradicionalnog korejskog plesa na moderan način. Glavna tema plesa jesu četiri graciozne biljke, simboli plemstva u korejskoj istoriji – cvet šljive, orhideja, hrizantema i bambus, koje predstavljaju četiri godišnja doba – rekla je Sol za Danas i dodala da će publika tom prilikom iskusiti četiri različite boje i ukusa korejskog tradicionalnog plesa.

Ona je objasnila da je pozadina performansa poput papira na kojima plesači plešu i zato je komad nazvan „Miris mastila“. Tema performansa „Miris mastila“ bazirana je na takozvanoj sagunđa filozofiji – filozofiji četiri cveta, koji su izvedeni su iz Konfučijevih simbola koji odražavaju karakteristike učenih ljudi.

„Miris mastila“ po prvi put u Srbiji okuplja najbolje korejske plesače, članove Nacionalnog plesnog ansambla Koreje (NDCK). Performans je rađen po koreografiji Jun Sung Ću, sa više od 50 plesača NDCK-a u performansu, svojim pokretima simulira se pisanje crnim mastilom po papiru, objedinjujući tradicionalni korejski ples i savremene motive.

Sol je, pored plesnog performansa, najavila i druge događaje tokom ove godine.

– Da bismo obeležili dostignuća i produbili naše odnose pripremili smo nekoliko događaja. Ovog meseca, pored plesnog nastupa „Miris mastila“, planiramo i događaj koji promoviše korejsku lepotu i kozmetiku – najavila je Sol.

Milan Lazović, podsekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, ukazao je da se ovi događaji održavaju u aprilu, mesecu kad grad Beograd obeležava praznik – Dane Beograda.

– Beograd se poslednjih nekoliko godina trudi da intenzivira međunarodnu saradnju i drago mi je da ćemo ove godine kada se obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Koreje imati priliku da, velikom broju gradskih manifestacija, ugostimo i naše prijatelje iz Koreje na kojima će pozorišni, muzički i književni umetnici predstavljati bogato stvaralaštvo ove države – kazao je Lazović.

Aleksandar Simić, programski direktor Sava centra, smatra da je „Miris mastila“ važan i zanimljiv kulturni događaj, kao i prilika da beogradska publika uživa u nečemu novom što se ne viđa često na domaćoj sceni.

– Publika će proširiti svoje vidike i videti nove tendencije u plesnoj umetnosti, ali će se i upoznati sa tradicijom iz drugih delova sveta – ukazao je Simić.

Spoj tradicije i modernog

Nacionalni plesni ansambl Koreje osnovan je 1962. kao deo Narodnog pozorišta Koreje sa ciljem da neguje tradicionalne plesove, razvija moderne izvedbe i inspiriše savremenu publiku. Vodili su ga neki od najboljih korejskih umetnika među kojima su: Sun Pam, Ćo Hun-dong, Če Hjun, Kuk Su-ho, Kim Hjan Ca, Pe Cong-he i Jun Sung-ću, a trenutno je pod upravom Kim San-dok-a. NDCK je danas vodeći ansambl korejskog kreativnog plesa i različitih estetskih izraza zasnovanih na korejskoj tradiciji. Repertoar ansambla uključuje i Korean Fantasy – „Korejsku fantaziku“, koja predstavlja kombinaciju tradicionalnih plesova, reprezentativnog plesnog teatra ćum, čunhjangi stilskog korejskog plesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari