Pesnik prodaje u pola cene dobijenu a neuručenu nagradu 1

Pošto mu ni posle više od pola godine nije uručena nagrada Orfej, koju je prošlog oktobra dobio na Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, pesnik Milosav Slavko Pešić je odlučio da je proda.

Kako prenosi Podunavlje.info, pesnik prodaje bronzanu plaketu, i ovu, i one koje je ranije dobio na istom festivalu, a novčani deo ove poslednje nagrade ustupa s popustom od 50 odsto i poklanja statuetu Zlatne strune bivšem direktoru Festivala SPJ.

Prodajem četiri plakete Orfej izlivene u bronzi, koja se uručuje zavičajnom pesniku, dobitniku istoimene nagrade na međunarodnom poetskom festivalu Smederevska pesnika jesen. Ukupna težina, bez kutije u kojoj su plakete, 3.200 grama, delo akademskog vajara Selimira Seleta Jovanovića. Plakete su dobijene 1979, 1984, 2003. i 2017. godine”, navodi pesnik i dodaje da je to “jedinstvena prilika, kako za pesnike koji nisu dobili ovu nagradu i kolekcionare tako i idealna prilika za trgovce sekundarnim sirovinama.”

Neviđena prilika: prodajem 50 posto jeftinije novčani deo nagrade Orfej, za koju je objavljeno u medijima da sam je dobio polovinom oktobra prošle godine, ali nije objavljeno da mi još nije uručena. Kupac treba da je traži od odgovornog čoveka Festivala.”

Najzad poklanjam statuetu Zlatna struna, delo akademskog vajara Selimira Jovanovića.

Statueta je izlivena u bronzi, teška 1.350 grama i dodeljivala se najpre jugoslovenskim pesnicima na međunarodnom festivalu poezije u Smederevu, potom Podunavskim pesnicima, a na koncu se ponovo tom statuetom nagrađuju pesnici srpskog jezičkog područja, a za strane pesnike ustanovljena je nagrada Zlatni ključ. Nagradu Zlatna struna dobio sam na 10. festivalu (tri nagrade), a pokloniću je tadašnjem direktoru SPJ, koji je, doznavši da žiri nije udovoljio zahtevu da Zlatnom strunom nagradi njegovu buduću suprugu, tražio od žirija da promeni odluku. Ni to nije prošlo. On se godinama nadao da će sačiniti žiri koji će mu ispuniti želju i nagraditi ga Zlatnom strunom, kao što je sebi  dodelio Orfeja na prvom festivalu, i sam napisao hvalospev svome neprimetnom daru. Pošto mu se sa Zlatnom strunom nije posrećilo uzeo je bronzani odlivak statuete da namiri sujetu. Pokloniću mu svoju Strunu, ali da vrati onu koju nije imao prava da uzme”, zaključuje književnik Milosav Slavko Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari