Peti međunarodni bijenale akvarela Galerije A 1Rad Anje Tončić

Izložbu radova sa Petog međunarodnog bijenala akvarela Galerije A otvorili su večeras u galeriji Progres likovna kritičarka Maja Živanović i vlasnik Galerije A Peđa Aćimović.

Na ovogodišnje bijenale akvarela prijavilo se oko 650 slikara iz celog sveta, a posle selekcije prihvaćeno je 111 slikara iz 29 zemalja.

„S obzirom da se radi o drevnoj slikarskoj veštini, koja stoji na samom početku svekolikog likovnog izražavanja i u osnovi svih drugih umetničkih tehnika, galerija je u znaku slova A – kao akva, kao art ali i kao paleografsko pisanje broja jedan. Istovremeno, to je znak opiranja uvreženom mišljenju da akvarel stoji u senci mlađih disciplina, znak prvopravnosti i povratka čistom artizmu“, sada već davne 1996. godine objasnio je nastanak galerije istoričar umetnosti Dragomir Todorović.

Peti međunarodni bijenale akvarela Galerije A 2

U katalogu Petog međunarodnog bijenala akvarela stoji: „Akvarel je bio i ostao duboka lična i intimna, možda i najsenzibilnija slika. On indirektno razotkriva umetnikovu veštinu, talenat, koncentraciju ali i raspoloženje, intimu, titraje duše i srca…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari