Ovogodišnje Bijenale akvarela u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji održaće se sedmi put u junu ove godine, a u okviru njega biće priređene tri ravnopravne izložbe, najavljuje direktor ove ustanove, akademski slikar Nenad Nedeljkov. Reč je o izložbi akvarela, koju će ravnopravno pratiti tematska višemedijska izložba i studijska izložba akvarela iz fonda Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin.

Ovogodišnje Bijenale akvarela u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji održaće se sedmi put u junu ove godine, a u okviru njega biće priređene tri ravnopravne izložbe, najavljuje direktor ove ustanove, akademski slikar Nenad Nedeljkov. Reč je o izložbi akvarela, koju će ravnopravno pratiti tematska višemedijska izložba i studijska izložba akvarela iz fonda Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin. Cilj Bijenala je stimulisanje umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva a novina je, prema njegovim rečima, veći prostor namenjen višemedijskim radovima jer su oni značajno zastupljeni u stvaralaštvu umetnika.
– Cilj izložbe je uključivanje tradicionalne tehnike akvarela u savremeno vizuelno stvaralaštvo. Suština savremene umetnosti jeste u tome što pruža mogućnosti za nove načine sagledavanja i razmišljanja o našem okruženju. Savremena umetnost i teorija uslovile su slamanje prethodno uspostavljenih hijerarhija i kategorija istorije umetnosti. Nove tehnologije omogućile su nove načine reprezentacije, percepcije i razmišljanja, pa je tako i pojam „slika“ kojem pripadaju radovi izvedeni u tehnici akvarela, postao kompleksniji. U skladu sa tehnološkim progresom vizuelnih umetnosti umetnicima je omogućeno da, inspirisani tehnikom akvarela, stvaraju radove u različitim oblastima vizuelnog izražavanja – fotografija, video umetnost, instalacija, multimedijalna istraživanja – ističe Nedeljkov.
Pored tradicionalne izložbe akvarela, koja promoviše značajna likovna ostvarenja u tehnici akvarela u protekle dve godine, ovogodišnje Bijenale prezentovaće i deo bogate zbirke akvarela iz Fonda Umetničke kolonije „Ečka“. Fond Savremene galerije u Zrenjaninu, naime, sadrži oko osam stotina akvarela autora iz bivše Jugoslavije, među kojima se nalaze i akvareli umetnika iz inostranstva. Akvareli pokrivaju period od 50-ih godina XX veka pa sve do danas, a najveći broj akvarela u Fondu nastao je tokom poslednje tri decenije, od kada se započelo sa Sazivima akvarelista, tako da se dobija uvid u gotovo celokupno posleratno stvaralaštvo u ovoj tehnici na teritoriji bivše Jugoslavije. Prema oceni organizatora Bijenala akvarela iz Savermene galerije, akvarel je polako uspeo da se izbori za ravnopravno mesto među drugim likovnim tehnikama i da privuče umetnike koji će svoj istraživački duh i stvaralački rad posvetiti upravo ovoj tehnici. Njihova dela pokazuju da se u okviru same tehnike mogu pronaći modusi za stvaranje novih formi, da su u akvarelu, kao slikarskoj disciplini, moguća lutanja kroz sve stilske promene i ideološke postavke kao i u drugim likovnim disciplinama. Prateći program Sedmog bijenala obuhvataće radionica akvarela, škola akvarela za učenike osnovnih škola, predavanje-simpozijum na temu Bijenala akvarela. Pravo prijavljivanja radova za izlaganje na Bijenalu akvarela imaju svi likovni i primenjeni umetnici. Svi prijavljeni radovi ravnopravno podležu oceni Selekcione komisije. Na Bijenalu se dodeljuju dve otkupne nagrade za najbolja umetnička ostvarenja prema oceni žirija za nagrade. Na Bijenalu se dodeljuju i četiri ravnopravne nagrade koje podrazumevaju učestvovanje nagrađenih autora u radu Umetničke kolonije u Ečki. Svaki umetnik ima pravo da konkuriše na Bijenale sa po dva rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari