Petrović: Svaka knjiga je lopta a lopte koje su mirne ničemu ne služe 1Foto: Zoran Panić

Akademik Goran Petrović otvorio je večeras 21. Salon knjige i grafike u pirotskoj hali ‘’Kej‘’ koji traje do 25. februara.

On je tom prilikom, pored ostalog, rekao da sajmovi knjiga, izdavači, knjižari, čitaoci,lektori, štampari,dizajneri, PR službe izdavačkih kuća i još puno ljudu učestvuje u onome što je knjiga.

“I kao da se u toj punoći neki put zaboravlja na ono što je u temelju svake knjige, u činu pisanja i  činu stvaranja naučnika ili pisca- rekao je Petrović koji je posetiocima pročitao jedan kratak tekst, koji govori od čega sve počinje a počinje,kako je rekao,  od pisanja.

Petrović je posetiocima još rekao da pošto se Salon održava u sportskoj hali, da zamisle da su umesto knjiga lopte.

“Svaka knjiga je lopta. Lopte koje su mirne ničemu ne služe. Uzmite ih u ruke i dodajte jedni drugima.Salon knjiga je otvoren. Budućnost pisane reči je jednaka budućnosti čoveka. Ta potreba da nekome nešto kažete i da čujete šta vam neko kaže, jednako traje koliko traje i čovek. Sajmovi su jedan od vidova manifestacije knjiga- rekao je Petrović , odgovarajući na  novinarsko pitanje i dodao da je pre desetak godina imao književno veče u Pirotu.

Posle svečanog otvaranja organizovan je razgovor sa piscem.

Direktor Doma kulture Miško ćirić je rekao da su i ove godine pripremili puno interesantnih dogadjaja na Salonu.

“Pored susreta dece sa dečjim piscima, biće brojne promocije knjiga I to dve svakog dana. Verujem da će gradjani kao I svih prethodnioh godina u velikom broju posetiti Salon. Zahvaljujem se izlagačima. Uspeli smo da obezbedimo kopiju Mirosljevog jevandjelja. delićemo nagrade za posetioce. Narednih dana, kao i dosad očekujemo veliki broj posetilaca i nadam se da će na oko tridesetak štandova naći neku knjigu za sebe”, rekao je Ćirić.

Gladonačelnik Pirota Vladan Vasić je pozdravio izlagače i posetioce i čitaoce koji se u ovom gradu broje u hiljadama.

“Svake godine Salon poseti oko 10.000 ljudi, tražeći neku svoju knjigu.Zahvaljujem se akademiku Goranu Petroviću koji će otvoriti Salon. Mnogo uspešnih pisaca je prošlo kroz naš Salon. Zahvaljujem se Domu kulture i Narodnoj biblioteci na organizaciji Salona.Malo ko je verovao da ćemo stići do 21. Salona a ja sam siguran da ćemo i dalje uspešno organizovcati ovu manifestaciju i da u vreme kad je pisana reč ugrožena kod mladih negujemo pisanu i književnu reč”, rekao je Vasić.

Tokom trajanja Salona, predvidjene su brojne promocije knjiga i sausreti dece sa piscima

Već sutra  je susret dece sa piscem Dejanom Aleksićem. Uveče je  promocija izdanja Udruženja književnika iz Vranja, a potom i književno veče sa Vesnom Dedić.

U četvrtak je program Handke i Nobel posvećen ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade. Govoriće Muharem Bazdulj i Nebojša Grujičič. Predvidjena je je promocija romana Solunska 28 Neleta Karajlića.

U petak je promocija knjige Derbi Dragiše Kovačevića, potom promocija romana “Jugo uvek okreće na buru“ Laure Barne.

U subotu je dodela sajamskih priznanja i nagrada za kratku priču sa konkursa Doma kulture. Tog dana  je promocija stripa Konstantinovo raskršće Dejana Stoiljkovića i promocija romana “Yugoslav“ Ane Vučković Denčić.

U nedelju će radionicu za decu održati Mijat Mijatović iz IK Pčelica . Tog dana je  i promocija knjiga Radice Djurić u izdanju Pravoslavnog udruženja Vladika Vasilije Kostić i književno veče sa Jelenom Bačić Alimpić.

U ponedeljak 24. februara je stručni seminar za bibliotekare “Selfi iz biblioteke: rad sa decom i mladima na promociji čitanja“. Predavači su Elizabeta Georgiev i MIlica MAtijević. Predvidjena je i promocija izdanja Biblioteke Drainac iz Prokuplja.

Na Sajmu će od 19. do 21. februara biti izložena  kopija Miroslavljevog jevandjelja uz postavku 12 panoa o njegovom istorijatu. Na salonu će biti i predavač koji će posetiocima govoriti o ovoj temi.

Na 21. Salonu knjige i grafike učestvuje 25 izdavača. Cene ulaznica nisu menjane. Za decu je 30 dinara, 50 za odrasle, cena porodične ulaznice je 100 dinara. Salon će biti otvoren svakog dana od 10 do 20 sati.

Salon organizuje Dom kulture Pirot uz podršku Narodne biblioteke Pirot i Sportskog centra Pirot a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari