Predstavom „Hiljadu delova“ Hubbard Street Dance kompanije sinoć je u Sava centru počeo 11. Beogradski festival.


Ovu plesnu manifestaciju zvanično je otvorio umetnički direktor kompanije Glen Edžerton. „Srećan sam što naša kompanija ima čast da prva nastupi na ovom prestižnom festivalu“, kazao je Edžerton i pozvao publiku da se gledajući komad prepusti svojoj mašti. On je istako da je komad koreografa Alehandra Serude nastao povodom obeležavanja 35. rođendana ove američke trupe, te se da naslov „Hiljadu delova“ odnosi na sve ljude koji su bili deo njene istorije.

Otvaranju 11. BFI prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbijie Majkl Devenport, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, brojni ambasadori i kulturni poslenici.

Druge večeri Festivala publika će u Pozorištu na Terazijama moći da pogleda komad „Šija je bila vrat“ trupe Zimmermann & de Perott. Švajcarska trupa, koju su osnovali Martin Cimerman i Dimitri de Pero, gostuje po prvi put na Beogradskom festivalu igre. Koristeći tela, predmete i muziku, ovaj dvojac stvara smešne, nekonvencionalne pozorišne komade, u okviru promenljive scenografije. Njihov teatar bez reči je pun apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima. Objekti su živa bića, a ljudi su stvari. Nije uvek jasno o čemu se radi, tako da ste primorani da razmišljate na neuobičajen način. Čarobni svet kakav režiraju Cimerman i de Pero, nastupao je u pozorištima i na festivalima širom sveta, između ostalog u pariskom pozorištu De la Vilj, na Festivalu u Avinjonu, u londonskom Barbikanu, Operi u Sidneju, lozanskom Teatru Vidi, na Grek festivalu u Barseloni, ciriškom Šaušpilhausu, Velikom teatru u Luksemburgu, Teatru de Singel u Antverpenu, na Atinskom festivalu. Dobitnici su brojnih nagrada.

Njihov tim, na sceni i iza nje, trenutno broji oko 40 akrobata, igrača, glumaca, tehničara i mnogih drugih. U Beograd donose predstavu čudnog naziva „Šija je bila Vrat“, za koju je koreografiju radio Cimerman, dok je De Pero komponovao muziku. Kritičari svetskih medija za ovaj tandem kažu da su pravi inovatori i veliki majstori – genijalni izumitelji čulnih i centrifugalnih sila, onoliko preciznih koliko i švajcarski sat.

„Kao što je stil Pine Bauš postao poznat kao ‘plesni-teatar’, tako trupa Cimerman & de Pero uvodi termin: ‘pozorišni-cirkus’“, ocenio je francuski Mond.

Predstava „Šija je bila Vrat“ je na programu i sutra u 17 sati u Pozorištu na Terazijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari