Počele probe za predstavu „Revolt“ u Ateljeu 212 o položaju žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu 1Foto: Andja Brstina

U Ateljeu 211 počele su probe za predstavu “Revolt” po tekstu Alis Berč u režiji Jovane Tomić, s Jovanom Stojiljković, Tamarom Dragičević, Anom Mandić, Urošem Jakovljevićem i Alseksandrom Vučković u glavnim ulogama.

Reč je o komadu nastalom prema tekstu „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni “ britanske autorke Alis Berč u prevodu Radmile Radovanović koji se ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.

Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Berč nudi obrte prepoznatljivih u muško-ženskim odnosima.

Alis Berč, jedna je od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka a „Revolt“ je prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku, poručuju iz Ateljea 212.

Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ Berč je dobila nagradu Džoržd Divajn (George Devine) za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu, a  za komad „Anatomija samoubistva“ ovenčana je Suzan Smith Belkburn nagradom.

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju Naslednici (Succession).

Autorski tim predvođen Jovanom Tomić čine još dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari