Počelo "Beransko kulturno ljeto" 1

U Beranama je počela tradicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“, koja će trajati do 10. avgusta.

Kako je najavila direktorica Centra za kulturu Slobodanka Ivanović, Beranci i gosti će imati priliku da besplatno pogledaju predstave, posjete koncerte, ali i da prisustvuju izložbama i književnim večerima. Programi će se, kako su najavili organizatori, odvijati na otvorenom, u glavnoj ulici, na Jasikovcu, aerodromu, malom stadionu, glavnoj gradskoj plaži i na prostoru Celuloze, ali i u galeriji Polimskog muzeja, sali Centra za kulturu i kući vojvode Gavra Vukovića.

U okviru ove manifestacije, održana je i jedanaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“. Na ceremoniji otvaranja govorili su prof. dr Srđan Darmanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore, njegov kolega iz Mađarske Peter Sijarto, Fiona Mekluni, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori i Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane. „Uloga i značaj diplomatije u vremenu (dez)integracija i doprinos globalnom miru i bezbjednosti“, bila je glavna tema ovogodišnje Ljetnje škole na kojoj učestvuje 50 mladih diplomata iz 31 zemlje.Počelo "Beransko kulturno ljeto" 2

Crnogorski ministar Darmanović je podsjetio da je njegova zemlja 2008. godine, kada je organizovana prva ljetnja škola za mlade diplomate, imala predstavnike devet država, a da danas „možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država“. Ocijenio je da memoari koje je Gavro Vuković pisao u kući, predstavljaju ne samo svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja XIX i početka XX vijeka, već i vrijedan putokaz za savremenu crnogorsku diplomatiju. „Nastavili smo njegovu misiju zalaganja za proaktivno, inicijativno i dinamično vođenje vanjske politike. Crna Gora se, obnavljanjem nezavisnosti, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs – izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država“, kazao je Darmanović.

U okviru „Beranskog kulturnog ljeta“ večeras će Beransko pozorište odigrati predstavu „Idemo u lov“ u režiji Gorana Bjelanovića. U ponedeljak je ovo pozorište,takođe u Bjelanovićevoj režiji izvelo „Poslednji čin komedije smrti“. Ljubitelji pozorišta u Beranama na ovoj manifestaciji imaju priliku da vide i beogradsko pozorište „Slavija“, kao i teatar iz Bijelog Polja. U okviru „Beranskog kulturnog ljeta“ biće održana i Četvrta Motorijada u organizaciji moto kluba „Sokolovi“ koja ?e trajati tri dana: 13, 14. i 15. jula na prostoru bivše Fabrike celuloze i papira. Ljubitelji dvotočkaša i dobre muzike imaće priliku da narednog petka, 14. jula uživaju u nastupima hercegovačke rok grupe „Krugovi u žitu“ i sastava „Supermen“ iz Šapca. Drugo veče je rezervisano za „Ničim izazvan“ i crnogorskog rok muzičara Isaka Šabanovića. Dani ruske kulture biće održani od 19. do 25. jula. U sklopu „Beranskog kulturnog ljeta“ planirana je i međunarodna likovna kolonija „Berane – Kaludra 2018“ od 15. do 22. jula

„Program ovogodišnjeg kulturnog ljeta je raznovrstan i pripremljen je za različite starosne uzraste i kulturne afinitete, a sve sa ciljem kako bismo našim sugrađanima i gostima sa strane učinili ljepše i sadržajnije ljeto u Beranama“, kazala je Ivanovićeva i dodala da se vodilo računa i o onim građanima koji nisu u mogućnosti često da posjećuju kulturna dešavanja u gradu. Od koncerata su najavljeni nastupi popularnih pjevača Bobana Rajovića i Aca Pejovića u glavnoj ulici, 21. jula (Dan opštine) i 1. avgusta, kao i grupe Legende na Jasikovcu 10. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari