Počeo 11. „ZajeČAR“ - čarolija pozorišta za decu 1Foto: Pozorište Zaječar

Ovogodišnji Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ počeo je sinoć u Zaječaru predstavom „Palčica“ niškog Pozorišta za decu. Ova na drugim festivalima već nagrađivana predstava u trci je zajedno sa još tri predstave, u trci za nagrade zaječarskog festivala.

-Pozorišne predstave veoma su važne za odrastanje dece,  jer ih odvode u svet mašte i uče ih pravim vrednostima,  kao što su pravda i dobrota – rekla je sinoć otvarajući „ZajeČAR“ gradska većnica za kulturu Elena Matković.

Najmlađi Zaječarci sve do nedelje uživaće u predstavama iz ovogodišnje pozorišne produkcije namenjenih deci.

„Palčicu“ koja je naišla na dobar prijem mlade publike, režirala je Dragana Miloševski Popova po tekstu koju je po motivima Andersenove bajke pisala Milena Depolo.

-Volim da dođem na ovaj festival zato što imate fenomenalnu, divnu publiku i uvek nam je mnogo lepo.  Posebna čast je što smo mi otvorili festival – rekla je nakon predstave Aleksandra  Pavlović koja je tumačila naslovnu ulogu.

U “Palčici” osim  Aleksandre igraju i Marija Cvetković , Jelena Đorđević, Srđan Miljković i Mladen Milojković.

Scenograf je Zorana Petrov, kompozitor  Srđan Marković, koreograf Nebojša Gromilić, a lektor Nataša Ilić.

U takmičarskoj konkurenciji za nagrade stručnog žirija zaječarskog festivala za decu su četiri predstave: “Palčica” iz Niša, “Aska i vuk” iz Beograda, “Strahinja” iz Lazarevca i “Pinokio” iz Leskovca.

Nadmeću se za nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i za najbolju glumicu Festivala.

Ove godine i festivalska publika bira najbolju predstavu.

Festival “ZajeČAR” prati i Sajam književnosti za decu koji organizuju zaječarski teatar i knjižara “Kaligraf”.

-Nadam se da će Sajam postati tradicionalan i da će iz godine u godinu rasti – kazao je direktor festivala Vladimir Đuričić.

Prema rečima vlasnice “Kaligrafa” Irene Jović Stanojević na ovom su sajmu zastupljeni najznačajniji izdavači, kao i da će već za sledeći biti obezbeđena izdanja svih izdavača knjiga za decu u Srbiji.

-Najveće čarolije žive upravo u knjigama i zahvaljujući tim šarmatnim likovima koji obitavaju na stranicama tih malih knjiga, odrastanje  je mnogo lepše i zabavnije – kazala je Irena Jović Stanojević.

Festival će u nedelju zatvoriti predstava zaječarskog pozorišta  “Lepotica i  zver”  koja nije u konkurenciji za nagrade žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari