Počeo 14. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa 1

Izvođenjem predstave “dragON aka PHOENIX” u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu, večeras je počelo 14. izdanje Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, koji se održava pod sloganom “Horizontalna rasprostiranja“.

Predstava “dragON aka PHOENIX” kolektiva Steam Room, koji čine Aleksandar Georgiev, Žana Penčeva i Darío Barreto Damas, pozajmljujući logiku muzičkog pozorišta problematizuje potencijalne apsurde koreografije i plesa.
Projekat se bavi telom u protestu i slavlju na dreg sceni, istražujući njihovu povezanost u plesu i koreografiji.
Muziku za predstavu pisao je Cvetan Momčilov, za tekst zadužena je Dragana Zarevska, a scenografkinja i kostimografkinja je Micaela Dobreva. Grafički dizajn poveren je Gjorgjiu Despodovu, a dramaturšku podršku je pružila Ana Szigo. Nakon predstave trebalo bi da bude upriličen razgovor s autorima, koji će voditi Miloš Janjić.
Sutra, drugog festivalskog dana od 18 časova u Magacinu (Kraljevića Marka) program otvara predstava “Jagode sa šlagom” Jovane Stojić i Đorđa Živadinova Grgura.
Reč je o plesnom performansu dvoje prijatelja, saradnika i umetnika, koji suptilno objektifikuju svoje telo uglavnom bez međusobnog kontakta, uz svesno odabranu i naglašenu dihotomiju muško-žensko.
Od 20 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8) na programu je video i prostorna instalacija “Tender Fights 2020” Ane Dubljević, Marje Christians i Kasie Kanije, performans koji se nikada nije dogodio, izveden u online formatu.
Autori pozivaju publiku da u ruševinama performansa osete treperavu stvarnost i njihovu višestrukost u vremenu i prostoru.
Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu a njegov program je susret tema kojima se saradnici Stanice Servisa za savremeni ples, organizatori festivala, i akteri nezavisne plesne scene, bave u ovom vremenu post-pandemije i post-tranzicije.
Na taj način, pokušavaju da podrže različita istraživanja aktera domaće plesne scene, kao i da popišu, markiraju i pokrenu sve one nedostajuće sistemske procese koji su neophodni da bi ovdašnja scena kao umetnički, (kulturno)politički i ekonomski habitus mogla da se dalje razvija.
Svi programi Kondenza su besplatni a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari