Počeo pozorišni preduvod Nišvila 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Svečanim otvaranjem prvog Džez muzeja u Srbiji i dvema pozorišnim predstavama iz Grčke i Egipta sinoć je počeo Internacionalni džez festival Nišvil, koji beleži 24. izdanje pod tim imenom, a 35. od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

DŽez muzej u Hamamu i Niškoj tvrđavi neformalno je otvoren 1. avgusta unošenjem gipsanog spomenika Šabana Bajramovića, koji je dovezen na karucama, u pratnji dva konjanika. Direktor Nišvila Ivan Blagojević tada je kazao da su „u ovaj muzej prvi ušli Bajramović i Majls Dejvis“, kako inače glasi nadimak Marjana Cvetanovića, trubača koji je svirao na karucama.

Prema njegovim rečima, DŽez muzej će u punom kapacitetu moći da funkcioniše tek za dve godine, do kada će se „puniti“ eksponatima. Za sada je izvesno da će svoj deo u njemu imati osim Bajramovića i Solomon Bark i Duško Gojković. U Muzeju će se između ostalog nalaziti i džuboks sa muzičkim numerama svih izvođača sa Nišvila, kao i džuboks sa numerama Bajramovića. Posetiocima će na raspolaganju biti i posebna soba sa džez instrumentima na kojima će moći da sviraju.

Na Nišvilu su sinoć odigrane i prve predstave u okviru pozorišnog festivala „Najbolje južno od Bitefa“ – „Orfej i Euridika“ Oma studija sa Krita iz Grčke i „Plavi slon“ Nacionalnog baleta i opere iz Kaira u Egiptu. Od 3. do 12. avgusta biće prikazane pozorišne i baletske predstave 16 trupa sa četiri kontinenta – (Evrope, Azije, Afrike i Severna Amerike), a uz tri nacionalna teatra – iz Egipta, Rumunije i Srbije. Publika će biti u prilici da između ostalog pogleda i predstave „Bolivud“ (Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“ (grupa VROOOM, Beograd), „Isplači se“ (New Orleans), „Sve o Moro“ (Marsej), „Legenda o beloj dami“ (Šangaj), „Nacionalna čarolija“ (Nacionalni Teatar Bukurešt).

Glavni program Nišvila počeće 9. avgusta i trajati četiri dana. U okviru tog programa nastupiće između ostalih Menhetn transfer, Keni Geret, Omar Hakim, Mat Bjanko, Liza Simon i DŽipsi kingsi. Festival će imati 20 stejdževa, 250 programa i 1.000 izvođača, a organizatori očekuju da će neki njegov segment u Tvrđavi videti oko 200.000 posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari