Književna manifestacija Borina nedelja, u organizaciji grada Vranja, otvara se danas i traje do 29. marta. Književni program manifestacije osmišljen je tako da se publici u Vranju predstave aktuelni pisci raznih generacija iz Srbije i susednih zemalja, autori koji pišu o temama bitnim za društvo u kome živimo, a u književni program uključeni su i srednjoškolci iz Vranja i Vladičinog Hana. To će se odvijati u okviru programa Pisci u školama, dok će tokom večeri u programu Pisci čitaju u Galeriji Narodnog muzeja vranjanskoj publici predstaviti: domaći pisci Svetislav Basara, Saša Ilić, Sreten Ugričić, Mileta Prodanović i Mirjana Đurđević, Jasna Koteska i Nikola Gelevski iz Skoplja, Nenad Veličković iz Sarajeva i Enes Kurtović iz Sanskog Mosta.


Vizuelni identitet festivala uradila je grupa Škart, koja će u okviru pratećeg programa premijerno u Srbiji predstaviti svoj projekat „Klackalište – poligon neravnoteže“, izveden na Bijenalu u Veneciji 2010. U okviru pratećeg programa održaće se još i performans Ivane Smiljanić – „Igram, igram, igram“, koji će otvoriti manifestaciju, izložba i video radovi Igora Bošnjaka, veče aforističara, dodela nagrada pobednicima konkursa Centra za talente uz učešće Marka Šelića Marčela koji će održati i koncert.

Žiri u sastavu: Mirjana Đurđević, Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petrić i Zoran Dimić, odlučio da ovogodišnju književnu nagradu „Borisav Stanković“ dodeli romanu „Mi različiti“ Veselina Markovića (Stubovi kulture). Nagrada će biti uručena laureatu na zatvaranju Borine nedelje 29. marta.

Paralelne manifestacije

Uporedo sa održavanjem Borine nedelje u organizaciji grada Vranja, manifestaciju pod istim nazivom i u istom terminu, od 23. do 29. marta, vodiće i Književna zajednica „Bora Stanković“ čiji je urednik Miroslav Cera Mihajlović. Dobitnik ovogodišnje Borine nagrade koju dodeljuje Književna zajednica je Vladan Matijević za knjigu „Vrlo malo svetlosti“. A. V. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari