Počinje Festival evropskog i nezavisnog filma 1

Danas u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) počinje 22. Festival evropskog i nezavisnog filma „Euro-in film 2018.“, a sam program festival trajaće sve do 28. decembra.

Svečano otvaranje u 20 časova obeležiće novi filmovi tri izuzetna, svetski priznata stvaraoca, čije je delo neraskidivo vezano za Novi Sad, a to su Želimir Žilnik, Milan Belegišanin i Nena Tot Redžić.

*Želimir Žilnik je uz brojne prethodne nagrade i priznanja, na Festivalu autorskog filma u Beogradu dobio Nagradu za životno delo, a film koji će biti prikazan je „Najlepša zemlja na svetu“ (produkcija: RTV). Milan Belegišanin je reditelj i književnik čiji su dokumentarni filmovi stekli slavu i priznanja na svim značajnim svetskim festivalima, a prikazani film biće „Jovan Hranilović – čovek spajanja“ (produkcija: RTV).

Nena Tot Redžić (Kanada/Srbija) je renomirana direktorka fotografije mnogih domaćih i inostranih filmova, dugogodišnji šef katedre za filmsku fotografiju na FDU u Beogradu i zaslužna umetnica Kanade, a na projekciji biće prikazan njen eksperimentalni film: „Ernest Hemingvej – prosvetljavanje: Život i misli u beskonačnosti vremena“ (produkcija „Nena Film“ Kanada). Organizator je KCNS, a festival su podržali odgovarajući resori Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije, kao i odgovarajuće inostrane i međunarodne asocijacije, organizacije i partneri.

Nastanak festivala

Tokom 1997, filmski program Kulturnog centra Novog Sada je zajedno sa filmskim distributerima, uz podršku Udruženja filmskih radnika APV i kompetentnih sineasta, inicirao prvi autentični filmski projekat na organizovanom širenju evropske filmske kulture i umetnosti – Festival evropskog filma Euro Film. NJegovo pilot-izdanje je održano 1997 uz projekciju 20 evropskih filmova i retrospektivu Ž. Žilnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari