Polemički o Đinđiću, Koštunici i oceubistvu

Promocija knjige M. Pavlovića o pismima s dvostrukim dnom

Ostavite komentar


  1. U ovim vremenima kada društvena entropija raste da li je mudro i empirijski opravdano trošiti i onako skromene resurse države na ovakve teme? Ćosić nije vodič u budućnost (već u prošlost) ali zato, na primer, vodič u cilizovanu građansku budućnost može biti Mihajlo Pupin: „Sa pašnjaka do naučenjaka“ (FROM IMMIGRANT TO INVENTOR, 1924. New York). Poverenje imam samo u one naše ljude iza kojih stoje: rezultati rada i lični primer tj. oni koji i sami u svom privatnom životu žive onaj sistem vrednosti koji preporučuju drugima (našem narodu). Nažalos veći deo naše elite u svojim životima koristi jedan sistem vrdenosti a drugima (našem narodu) savetuju da žive po drugom sistemu vrednosti. Ako svet gledate samo naočarima „ratničke istorije“ vi ste daltonista. Svet se mora posmatrati iz ugla „društvene istorije“!
    Pupin: „Рекох му да ја нисам Турчин него Србин, на што се он извину, примећујући: да никад није знао тачне разлике међу народима на Балкану. ‘Ма ком народу припадали, бићете ваљан момак само ако научите да ИГРУ ИГРАТЕ’, заврши он овај наш разговор. Како диван савет од стране једног ђака са колеџа! „Игру играти,“! Дуго сам размишљао о том изразу; и што сам више о њему мислио, све сам више био убеђен да се у те четири речи, „ту плеј ди геим,“ „игру играти,“ сажела једна читава страна историје…“

    1. Rakić i Pavlović “plej di gejm tugedr”… pajtaši iz “militari intelidžens”… još iz prošlog “sen č ri”… boli ih “dik”, na vlasti “forevr”…

    2. Gde nađoste Pupina. Pokrao je Tesli dokumentaciju za radio, prodao Markoniju a onda sa njim napravio zajedničku firmu u Londonu. „Investiciju“ je branio tako što je u ulozi veštaka u tužbi Tesle protiv Markonija, tražio da se Tesla psihijatrijski veštači jer mu se pričinjava da je izumeo radio. Tesla nije doživeo, ali američki sud je posle ww2 patent radiotehnike priznao Tesli. Pupi ne mešetar koji nikada ništa ozbiljno nije uradio izuzev što je nagovorio Vilsona da se saglasi sa okupacijom i likvidacijom Crne Gore 1918. godine, što mu Karađorđevići i aktuelna srpska elita vraća veličanjem pomoću običnih izmišljotina. Uzgred Amerikanci se sa nama zavitlavaju svojim čuvenim spotom u kome se gaže da bez Pupina ne bi bilo telefona. Kad je Bell patentirao telefon Pupin je bio đak u Evropi starosti nepunih 18 godina. Ali, kad je u Srbiji istina bila važna?

      1. Mislim da bi se Tesla posramio vas koji danas imate tapiju na Teslu (a i ovih osoba sa promocije, koji pripadaju istom vasem jatu).

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.