Popularniji kod čitalaca, nego kod kritičara 1Foto: Stanislav Milojković

Svoj 120 rođendan najpopularniji roman Janka Veselinovića “Hajduk Stanko” proslavio je danas na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Sali koja nosi ime njegovog autora,

U društvu učenika OŠ “Nikola Tesla” iz Beograda, pisaca Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova i Vladimira Andrića. Pre razgovora o “Hajduk Stanku” izvedeno je kratko đačko pozorišno izvođenje delova romana u sali ukrašenoj dečjim crtežima na temu Veselinovićevih književnih junaka.

Kada se pojavio 1896, “Hajduk Stanko” nije preterano oduševio književne kritčare što ni najmanje nije uticalo na njegovu popularnost kod čitalaca. Roman je preveden na desetak jezika, na srpskom je objavljen i u Njujorku, izvođen je kao pozorišna predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu i drugim teatrima širom Srbije. Istorijska i ljubavna priča o Stanku Aleksiću, njegovom pobratimu Lazaru, najlepšoj devojci iz njihovog mačvanskog sela Crne Care Jelici, hajdučkom životu i Prvom srpskom ustanku, brzo je stekla status najpopularnijeg i najčitanijeg srpskog romana.

Janko Veselinović (1862-1905), pripovedač, romanopisac i dramski pisac, za koga književni kritičari kažu da je “više no ijedan od srpskih književnika imao slovenske mekosti, osetljivosti i nežnosti”, zbog lepote jezika i prikupljanja narodnih pesama često je bio poređen sa Vukom Stefanovićem Karadžićem.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari