Posle Kana, film „Vensan mora da umre“ Stefana Kastana otvara 5. Festival francuskog filma u Beogradu 1Foto promo MegaCom Film

 

Jubilarno, 5. izdanje Festivala francuskog filma 14. juna, na Kosančićevom vencu, svečano će otvoriti ostvarenje „Vensan mora da umre“ Stefana Kastana, premijerno prikazano na ovogodišnjem Kanu, u selekciji Nedelja kritike, a posle projekcije biće održan i razgovor sa autorom filma.

Reprizno, ovu uzbudljivu Kastanovu dramu beogradska publika može da vidi 15. juna u Silosima, a do kraja festivala 18. juna na programu su najnovija ostvarenja francuske produkcije, od kojih većina pripada ovogodišnjoj Kanskoj selekciji.

Na ovom „spisku“ premijernih naslova su „Pod zvezdama“ Sebastijana Tilara (15. juna na platou između “Ušće” poslovnih centara, i 17. juna na Kosančićevom vencu.), „Normalna“ Olivijea Babinea, autora koji se po drugi put vraća na Festival francuskog filma (16. juna na Kosančićevom vencu, reprizno na Ušću i u Silosima), i koji će se posle beogradske projekcije predstaviti i publici u Novom Sadu.

Tu su i ostvarenja „Kuća“ Anise Bonfon (15. i 16. juna na Kosančićevom vencu i u Silosima), „Velika kola“ Filipa Garela (16. i 17. juna na Ušću, u Silosima), „Soliter“ Gijoma Niklua (18. juna na Ušću).

Pred našu publiku stiže još jedan francuski film sa nedavno završenog Kana, „Salem“ Žana Bernara Marlena (18. juna na Kosančićevom vencu), koji je svetsku premijeru imao u selekciji Izvestan pogled.

U okviru OFF programa: Rediteljke biće prikazani filmovi „Zaljubljena Anais“ Šarlin Buržoa Take, „Baš me briga“ Emanuel Mar i Žili Lekustr, „Beskrajno leto“ Emili Osel, i „Plejlista“ Nin Antiko, a projekcije se održavaju u mts Dvorani.

Festival se odvija i u Novom Sadu i Nišu, organizatori su Francuski institut u Srbiji i MegaCom Film (uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad, kompanija Mlekoprodukt, MPC Properties, TV 5 Monde…).

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari