Istorijski poduhvat: Sva nagrađena ostvarenja sa 76. Kanskog festivala pred našom publikom u distribuciji MegaCom Filma 1"Anatomija pada" foto promo MCF

Film „Anatomija pada“ rediteljke Žistin Trie, ovenčan Zlatnom palmom na upravo završenom 76. festivalu u Kanu, jedan je od nagrađenih naslova koje ćemo gledati u našim bioskopima u distribuciji MegaCom Filma (MCF).

Nikada se do sada nije dogodilo u istorji da jedna distributerska kuća otkupi prava za prikazivanje svih nagrađenih filmova na najglamuroznijem i jedonom od najvažnijih svetskih festivala.

Istorijski poduhvat: Sva nagrađena ostvarenja sa 76. Kanskog festivala pred našom publikom u distribuciji MegaCom Filma 2
Foto REUTERS/Sarah Meyssonnier

Pobednička kanska ostvarenja, kako saopštava MCF, nagoveštavaju da sledi bogata festivalska i bioskopska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati ono što je, po oceni kanskog žirija, najznačajnije u svetskoj produkciji u poslednjih godinu dana.

Pored „Anatomije pada“, kojom se Žistin Trie upisala u istoriju Kanskog festvila kao treća žena koja je osvojila Zlatnu palmu (posle Džejn Kempion 1993. za film „Čas klavira“ i Žilije Dikurno 2021. za „Titan“), gledaćemo i „Zonu insteresa“ Džonatana Glejzera, koja je osvolika Gran pri žirija.

Tu su i drama slavnog turskog reditelja Nurija Bilga Džejlana „O suvom bilju“, koja je Merve Dizdar donela nagradu za najbolju glumicu 76. Kana, i „Savrešni dani“ kultnog nemačkog autora Vima Vendersa u kojima je Kozi Jaksjo proglašen najboljim glumcem Kana.

Imaćemo priliku da vidimo i finsku dramu „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija, koja je osvojila Nagradu žirija, i „Strast Dodina Bufana“, koja je reditelju Tranu Anhu Hungu donela nagradu za najbolju režiju, kao i ostvarenje nagrađeno na 76. Kanu za najbolji scenario – „Čudovište“ japanskog reditelja Juyia Sakamota.

Podsećanja radi, MCF je otkupio i francusku istorijsku dramu „Madam di Bari“, rediteljke i glumice Majven La Besko, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, kojom je 16. maja otvoren 76. Kan  (prikazana je van konkurencije), i dugoočekivani, peti nastavak spektakularne avanturističke franšize o Indijani Džonsu u režiji Džejmsa Mangolda,  sa legendarnim Harisonom Fordom, kome je ovogodišnji festival dodelio Zlatnog lava za životno delo.

Na ovom spisku filmova su i  „Sunce budućnosti“ Nanija Moretija, „Stari hrast“ velikog  Kena Louča, „Himera“ Aliće Rorvaher…

U distribuciji MCF gledaćemo i intimnu porodičnu dramu „Lost Conutry“ reditelja i scenariste Vladimira Perišića, jedini domaći film, i jedini iz ovog dela Evrope koji je prikazan u zvaničnom programu 76. Kana, u prestižnoj selekciji „Nedelja kritike“ koja predstavlja najbolja ostvarenja mladih autora.

„Lost Coutry“ je posle mnogo godina doneo  veliki uspeh i priznanje srpskoj kinematografiji na Kanskom festivalu – petnaestogodišnji Jovan Ginić je za ulogu glavnog junaka osvojio prestižnu Nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, a Perišićeva priča o odrastanju ispraćena je s velikom pažnjom kanske publike i vrlo uticajnih kritičara Skrindejlija i portala Slate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari