Posle "Predsednica" stiže i "Tramvaj" na bačku scenu 1Foto: Nadja Repman

Inscenacija romana Đorđa Lebovića „Semper Idem“ u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića, u neobičnom šestočasovnom scenskom trajanju, i dalje je hit predstava koja se u somborskom pozorištu igra na kartu više.

Ansambl ovu predstavu igra sa posebnim zadovoljstvom baš zbog njenog trajanja.

Bojana Kovačević, direktorka Somborskog pozorišta, za Danas izdvaja i predstavu „Tartif“, koprodukcijski projekat matične kuće sa SNP iz Novog Sada, autorsko delo Igora Vuka Torbice, koja je od svoje premijere dobijala samo vrhunske ocene publike i pozorišne kritike u Srbiji, ali i regionu.

– To je, u prošloj godini, naša najbolja predstava – navodi Kovačevićeva. Ona najavljuje još dve premijere do kraja ovogodišnje teatarske sezone u Somborskom pozorištu. Krajem marta premijerno će po prvi put na jednoj srpskoj teatarskoj sceni biti izveden tekst Vernera Švaba „Predsednice“ – groteskna komedija sa gorkom porukom. Režiju potpisuje Jana Maričić.

Potom sledi režija ambicioznog Vranjanca Juga Đorđevića, reditelja mlađe generacije, koji je primećen nakon postavke „Nečiste krvi“ na sceni vranjanskog teatra. On će u Somboru staviti tačku na pozorišnu sezonu režijom teksta Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja“.

Upravnica Somborskog teatra ove zime već je posvećena novom regionalnom koprodukcijskom projektu koji se priprema za leto. Somborski teatar će sa Narodnim teatrom iz Bitolja (Severna Makedonija) raditi na predstavi po tekstu Nikolaja Gogolja „Mrtve duše“ u režiji Kokana Mladenovića.

– Ovo je vrlo zahtevan projekat, prvi ovakve vrste sa glumcima iz Makedonije i našeg teatra. To je izazov, ali i zadovoljstvo, s obzirom na sve ono što će nam ponuditi jedna ovakva predstava koju potpisuje reditelj kakav je Kokan Mladenović – navodi Kovačevićeva.

Četiri predstave u produkciji Somborskog pozorišta učestvovale su na 22 festivala i osvojile 28 nagrada, u različitoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari