A sada nešto potpuno drugačije! Petorica starih prijatelja okupila se posle više od 30 godina ponovo na sceni. Plašeći se da 1. jula neće moći da napune londonsku O2 arenu i privuku 20.000 gledalaca, Teri Džouns, Erik Ajdl, Majkl Pejlin, Teri Gilijam i Džon Kliz, koji, kako vole da ističu, zajedno imaju 358 godina, pozvali su u pomoć Mika Džegera.

Slavni roker im je odgovorio da su Monti Pajton gomila naboranih staraca koji pokušavaju da ponovo prožive mladost i zarade mnogo novca.

Ali niko ne očekuje špansku inkviziciju! Prva zajednička predstava rasprodata je za svega 43,5 sekundi, a narednih šest nastupa (od 10, koliko je naknadno zakazano) pokazalo je da ovaj papagaj i te kako nije mrtav.

Ipak, oproštajni šou biće poslednja prilika da pet preostalih članova „Letećeg cirkusa Monti Pajtona“ zajedno nastupe, pre nego što preminu, prestanu da postoje, počivaju u miru, otegnu papke… postanu eks-Pajtonovci.

Poslednji veče „Monti Pajton uživo (većina) – Monty Python Live (mostly)“ zakazano je za nedelju, 20. jul, ali na sreću velikog broja fanova, imaće direktan prenos u više od dve hiljada bioskopa u sto zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, gde će „Poslednja noć Monti Pajtona“ biti prikazana od 20 sati u bioskopu Cineplexx u TC Ušće.

„To je svetski događaj i zaista je uzbudljiv. To znači da ćemo se zaista javno oprostiti. Niko nikada nije dobio šansu da to učini, Bitlsi nisu dobili poslednje ‘laku noć’“, kazao je Ajdl.

Pajtonovci, čiju je originalnu postavu činio i Grejem Čepman, nakon čije smrti su 1989. prestali sa zajedničkim projektima, nikada nisu porekli da se ponovo okupljaju zbog novca, ali, kako kažu, to čine i zbog zabave i fanova.

Iako se spekulisalo da će biti i drugih nastupa izvan Velike Britanije, Pejlin je to demantovao.

„Ovo će zaista biti fantastičan šou, ali biće to poslednji put da radimo zajedno“, kazao je Pejlin.

Kliz je dodao da su svi zadovoljni činjenicom da će 20. jula poslednji put nastupiti pod imenom Monti Pajton.

„Nismo bili sigurni u jednom trenutku. Ja sam sigurno osećao da može biti zabavno ići u Ameriku, ali što sam više razmišljao o tome, shvatio sam da to stvarno ne želim. Mnogo je bolje učiniti to jednom zaista dobro u Engleskoj, gde je sve i počelo, i ostati na tome“, objasnio je Kliz.

Priliku da svoje idole, koji su krajem šezdesetih godina prošlog veka svojim skečevima i potpuno drugačijim humorom ispisali nove, do tada nezamislive stranice u istoriji komedije, vide poslednji put iskoristilo je do sada hiljade obožavalaca. Reka fanova sliva se iz noći u noć u O2 arenu, kako bi na delu videla nastup kultnog sastava, koji nosi podnaslov „Jedan manje, još pet“ („One Down, Five to Go“). Njima ne smeta ni to što predstave nisu nešto potpuno drugačije, i što prema ocenama kritičara, isključivo ciljaju u žicu prepoznatljivosti.

„Bilo bi glupo da pokušavamo da pišemo bolje stvari od onih koje već postoje“, istakao je Ajdl, dodavši da su poznati skečevi ponovo osmišljeni, te da uključuju gostovanje poznatih kolega, ali i starih saradnika.

Monti Pajton su formirali nekadašnji studenti Oksforda i Kembridža (Čepman, Kliz i Ajdl su pohađali Kembridž, a Džouns i Pejlin Oksford, dok je Gilijam jedini Amerikanac u trupi). Pre čuvenog 5. oktobra 1969. godine, kada je na BBC-ju prvi put emitovana prva epizoda „Letećeg cirkusa“, ekipa je zajedno radila na nekoliko televizijskih projekata, uključujući „The Frost Report“ i „At Last, the 1948 Show“.

Iako je već tada bilo jasno da je u pitanju revolucija u komediji i satiri, emitovanje emisije je menjano više puta u programu britanske televizije, da bi na kraju bilo pomereno za kasne noće sate, tako da većina Britanaca nije ni mogla da je pogleda. Ipak, zahvaljujući velikom broju poštovalaca, koji su jedni drugima prepričavali skečeve i Gilijamove animacije, BBC je zatražio nastavak 1970. godine. Nove epizode donele su i film „A sada nešto potpuno drugačije“, koji je obeležio i njihov proboj na američko tržište. Pajtonovci su na televiziju uveli humor apsurda, cinizam koji ismeva ljudske mane i gluposti i ruganje svakoj vrsti lažnih autoriteta. U sledeće dve decenije njihov uvrnuti humor stekao je poklonike širom sveta.

Na kraju treće sezone iz trupe je otišao Džon Kliz, tako da je samo šest epizoda emitovana pod nazivom „Monti Pajton“. U međuvremenu su snimili i nekoliko filmskih ostvarenja, poput „Sveti gral“, „Žitije Brajanovo“, kao i „Smisao života“, koji je bio zvanično poslednji projekat Monti Pajtona.

Tokom 1980-ih razgovaralo se o ponovnom okupljanju, novim predstavama, filmu, televizijskim serijama… Ipak, do toga nije došlo zbog pojedinačnih obaveza svakog od članova, koji su nakon zajedničkog projekta imali vrlo uspešne sopstvene karijere. Tako su Pejlin i Džons nastavili karijeru na televiziji, snimajući dokumentarce, dok je Gilijam režirao čuvene filmove „Brazil“, „12 majmuna“ i „Paranoja u Las Vegasu“. Kliz i Ajdl imaju uspešne glumačke karijere.

Grejam Čepman je umro 4. oktobra 1989. godine, samo dan uoči 20-godišnjice „Letećeg cirkusa“. Monti Pajton su poslednji put nastupali zajedno, uključujući i pokojnog Čepmana, 1980. godine u Los Anđelesu, dok su u Britaniji zajedno bili na sceni pre 40 godina u Rojal teatru u Londonu. Ipak, posebno okupljanje priređeno je 1998. godine u Aspenu, Koloradu, zajedno sa britanskim komičarem Edijem Izardom. Na sceni se tada „pojavio“ i Grejem, i to u urni, koju je „slučajno“ Gilijam šutnuo i prosuo.

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) povodom 40 godina postojanja dodelila je grupi nagradu za životno delo.

„Oni su najuticajnija komediografska trupa u svetskoj istoriji, ali ‘Leteći cirkus Monti Pajton’ nije se samo bavio komedijom – oni su promenili prirodu komedije tako što su od nje napravili umetničku formu, nešto što je funkcionisalo na mnogo nivoa. Oni su dokazali, a da to nisu ni znali, da je humor internacionalni a ne nacionalni“, kazao je povodom njihovog poslednjeg nastupa britanski komičar Edi Izard.

Autori „Letećeg cirkusa Monti Pajtona“ sa pravom spadaju među najbolje i najuticajnije svetske komičare, koji su pokrenuli revoluciju u oblasti komedije i ostavili pečat na brojne generacije. Šta dodati osim: „Klim, klim, mig, mig, nemojte više ništa reći“.

Uvek gledaj na svetlu stranu života

Tokom priprema za svoj poslednji šou, uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu, Pajtonovci su objavili nezvaničnu himnu engleske reprezentacije. Oni su snimili novu verziju svog starog hita „Always look on the bright side of life“, sa nešto izmenjenim tekstom u kojem su na vedar način predvideli rano ispadanje engleskog tima iz takmičenja.

„Kada ste na Svetskom prvenstvu, sva očekivanja su velika i svi žele da njihov tim pobedi. A kada vas oni iznevere i vrate se kući, tada je vreme za ovu smešnu pesmu“, pevaju Montipajtonovci. Napisana za finalnu scenu filma „Žitije Brajanovo“, popularna numera je izvedena i tokom svečanog zatvaranja Olimpijskih igara 2012. u Londonu. Zanimljivo je da svaki peti Britanac želi da ova pesma bude izvedena na njegovoj sahrani, a sam Grejam Čepman, koji u filmu igra Brajana, ispraćen je uz ovaj planetarni hit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari