Postavljen deveti model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu 1Foto: Aleksandar Đorđević

U okviru projekta Umetnost u prolazu postavljen je deveti model ulične umetnosti za slepe i slabovide osobe, i to u bloku 45, jednoj od najvećih galerija ulične umetnosti u regionu.

Deveti model murala je urađen za rad umetnika Jensa, jednog od prvih grafitera ključnog za stvaranje grafiti pokreta u Beogradu. Prvi grafiti u Beogradu su bili inspirisani njujorškim stilom koji su se kao i u ostatku Evrope, pojavili još sredinom osamdesetih, a blok 45 je izuzetno važno mesto za razvoj grafita i ulične umetnosti u Beogradu.

Ovde su grafiti nastali osamdesetih godina, pod uticajem hip-hopa, brejk densa i potrebe da se iskorači iz sivila. Upravo su iz ovog bloka potekli neki od najznačajnijih umetnika beogradske grafiti i street art scene: Jens, Hope, Cash…

Danas se na ovoj lokaciji nalazi veliki broj očuvanih radova – neki od njih su stari i par decenija, a sam prostor predstavlja svojevrsnu galeriju na otvorenom.

Postavljen deveti model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu 2
Foto: Aleksandar Đorđević

U poslednjih godinu dana modeli su postavljeni na nekoliko lokacija širom grada – dva modela na Vračaru, tri modela u prostoru Cetinjske, dva modela na ćošku Višnjićeve i Gospodar Jovanove, jedan model u prostoru Dorćol Platz-a i jedan model u bloku 45.

Korišćenje 3D tehnologije je inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz sve radove se nalaze i opisi na Brajevom pismu, koje je inače veoma retko prisutno u javnom prostoru.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i u saradnji sa Gradskom organizacijom slepih Beograda koja okuplja oko 2.000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština. U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Postavljen deveti model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu 3
Foto: Aleksandar Đorđević

U februaru 2023. projekat Umetnost u prolazu će biti predstavljen u prostoru Ujedinjenih nacija u Beču na godišnjoj Zero Project konferenciji, i to publici od 800 internacionalnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari