Posveta Kovačevićevim "Maratoncima" 1Foto: Jakov Simović

„Ova predstava je duboko utemeljena u našoj zemlji i nemilosrdnoj društvenoj zbilji. Ona govori o jednom veku našeg naroda. Videćemo kako se kroz ljudsku psihu prelamaju različita društvena uređenja. Živimo u vremenu nekih čuda. Ćosić bi rekao Vreme zla, a Pekić Vreme čuda. Ova predstava svedoči o raspadu jedne porodice, o raspadu jednog društva“, kaže pozorišni reditelj Božidar Đurović govoreći o komadu Vladimira Đurđevića „Berači snova“, koji će u četvrtak biti premijerno izveden na sceni Zvezdara teatra.

Priča „Berača“ prati život seoske porodice Kuburović, koja pokušava da se obogati gajeći maline. Ipak, ispostaviće se da su maline samo milje iza koga se kriju mnogo važnije i komplikovanije životne teme današnjice, ispričane kroz zanimljive i duhovite likove.

Glumačku podelu čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

„Berači snova“ trebalo je da imaju premijeru još u aprilu prošle godine, ali je ona zbog epidemije korona virusa odložena.

Tokom godinu dana ekipa je u tri navrata radila na ovom komadu, a, kako kažu, pre mesec dana imali su priliku da se na zatvorenoj probi prvi put susretnu sa publikom koju su uglavnom činili njima bliski ljudi.

„Dve generalne probe potvrdile su da naša priča deli jednu komunikativnost s publikom. Zbog maski nismo videli osmehe na njihovim licima, ali smo primetili da se jednim okom osmehuju dok drugim plaču“, kaže Đurović.

Pisac Vladimir Đurđević, čiji se tekst „Bajka o pozorištu“ igra već šest godina u Zvezdara teatru, ističe da njegova nova drama ima jednu dominantnu temu, ali i mnogo linija. Nekoliko motiva, kako kaže, deli i sa dramom Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“.

„Ova drama stigla je u Zvezdaru u nekoj trećoj verziji a, uz indikacije Dušana Kovačevića, napisao sam još tri komada. Svakom novom verzijom, tekst je dobijao jedan novi sloj. Priča jeste geografski smeštena na Kosmaj ali govor o svima nama. Berači snova su i oni koji su na sceni i oni koji su u publici“, kaže pisac i dodaje da je predstava posvećena njegovom ocu ali i „Maratoncima“, drami koja ove godine obeležava 50 godina od nastanka.

Glumac Hadži Nenad Maričić objašnjava da u predstavi igra Zdravka, lik oca koji podseća na sve one očeve koji se trude da poštenjem obezbede svoju porodicu.

„On živi od minimalca. Na margini je. I sada hoće da poštenim radom živi malo bolje. Ne želi da napravi neko čudo već samo da gaji maline. On želi da živi malo bolje i želi da živi pošteno. Nadam se da će mali čovek od svog rada moći da živi malo bolje i pošteno a da će veliki čovek ostvariti svoj san i početi da se bavi košarkom“, kaže Maričić, koji je svoje igranje u ovoj predstavi posvetio svojim kolegama koji su preminuli u prethodnom periodu, kao i onim mladim glumcima koji će tek doći, jer „pozorište ništa ne može zaustaviti“.

Njegova koleginica Biljana Đurović u predstavi igra Ivanku Kuburović.

„To je jedna klasična srpska žena, supruga, majka, snaha, koja se, sa to malo škole koje ima, bori za svoju porodicu. Ona pokušava da učini sve što je u njenoj moći da obezbedi svoju decu. Ona je i rob i gazda. To je ta srpska žena koja je temelj kuće i koja preuzima kormilo kada shvati da brod tone“, pojašnjava Biljana Đurović.

Glumac Siniša Ubović, koji igra kuma Spasoja, smatra da ovaj komad nudi dubok pogled na previranja u svima nama, ali na jedan sofisticiran način, te da će zbog toga probuditi mnoge da shvate šta su i šta su mogli da stvore.

Ivan Jevtović dodaje da je reč o komadu u kome se vidi da je Duško Kovačević štafetno krenuo da neguje svog naslednika u Vladimiru Đurđeviću, te da veruje da će to biti jedna od onih predstava koja će u svakom svom izvođenju postojati sve bolja i bolja. Glumac Joakim Tasić i on igraju ljude koji stoje nasuprot porodice Kuburović.

„Lik Rašina je jedan izuzetno gadan tip. U njemu su sastavljeni sve one ekonomske, političke, policijske figure koje žive u ovoj tiraniji“, ističe Jevtović. Tasić, koji igra Ćumura, napominje da je on jedan reprezent novih generacija koje hoće da se brzo obogate i preko te porodice da ostvari svoju korist. „Božidar Đurović nije želeo da bude artificijelan, već je želeo da ispriča priču i da pokaže našu realnost“, zaključio je Joakim Tasić.

Scenografiju za novi komad na sceni Zvezdara teatra uradio je Geroslav Zarić, dok je za izradu kostima zadužena Marina Vukasović Medenica. Autor muzike koja prati komad je Zoran Erić. Pretpremijera je zakazana za večeras u 18.30, a prve reprize planirane su za 12, 19. i 26. mart.

Repertoar

U Zvezdara teatar pored premijere sa martovskim repertoarom nakon duže pauze vraća se „Klaustofobična komedija“ Dušana Kovačevića, koja će se igrati 13. i 14. marta. Po dva izvođenja imaće i „Osama – Kasaba u Njujorku“ (7. i 28. marta), kao i „Voz“, planiran za 5. i 6. mart. Predstava „Generalna proba samoubistva“ je 20. marta, a predstava „Ljubav u Savamali“ dan kasnije. Sve predstave igraju se sa početkom u 18.30 sati, a karte se mogu kupiti i na sajtu Zvezdara teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari