Predstavljanjem dve antologije srpskog pesništva, na italijanskom i poljskom jeziku, kao i grčkog časopisa Kelaino s prevodima srpske poezije, te Hrestomatije srpske književnosti objavljene u Rumuniji, na svečanom otvaranju 25. septembra u Kolarčevoj zadužbini, u 10 sati, otpočeće 45. beogradski međunarodni susret pisaca u organizaciji Udruženja književnika Srbije.

Na ovoj književnoj manifestaciji, koja traje od 24. do 29. septembra, učestvuje 45 pisaca iz 21 zemlje i 20 gostiju iz unutrašnjosti, kao i jedan broj pisaca iz Beograda. U prva dva dana po otvaranju biće priređene večeri pisaca iz različitih zemalja – najpre Rusije, a potom i Bugarske, Italije, Makedonije, Grčke, kao i veče pisaca sa Kosova i Metohije, te Susret sa piscima iz Kine. Biće predstavljene knjige gostiju prevedene i objavljene u Srbiji. Međunarodno pesničko veče je na dan otvaranja u Kolarcu od 20 sati, a Miting poezije 27. septembra u Kući Đure Jakšića u Skadarliji sa početkom u 14 sati. Posebno će biti predstavljena knjiga „Zapisi lutalice“ Džejmsa Skalija iz SAD, prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg učesnika Susreta. Knjiga je putopis iz Srbije, a objavljena je u izdanju UKS, gde će se 26. septembra u 12 sati i održati njena promocija. Osim što će u Zemunu, u Domu vazduhoplovstva, priustvovati otvaranju izložbe i književnom susretu, učesnici manifestacije obićiće i druge gradove u Srbiji, ali i Republiku Srpsku. Inostrani pisci gostovaće na Brankovom kolu u Sremskim Karlovcima, u Novom Pazaru, Kruševcu, obićiće Viminacijum, a putovaće i Loznicu, Bijeljinu, na Kosovo i Metohiju (Mitrovica, Zubin potok, Leposavić), te će posetiti Mrčajevce gde se 28. septembra uručuje nagrada Povelja Morave.

Povelja Morave za 2008. domaćem pesniku, dodeljena je Zorici ArsićMandarić“za celokupno pesničko delo i doprinos pesništvu inspirisanom našom nacionalnom rekom Moravom“, stoji u odluci žirija, a inostrani dobitnik je ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanou, čije su knjige prevedene na srpski jezik. O nagradi, koja se dodeljuje na Mrčajevačkim pesničkim susretima u Mrčajevcima, odlučuje žiri sastavljen od predstavnika UKS i Književnog društva Mrčajevci: Miloš Petrović- predsednik, Radomir Andrić, Ljubivoje Ršumović, Mićo Cvijetići Lune Levajac.

Susret se završava 29. septembra programom Knjige Desanke Maksimoviću UKS od 12 sati i predstvaljanjem pisaca iz rasejanja u teatru Kult u 19 sati. Najavljen je i program po zvaničnom završetku Susreta – Šumadijske metafore, koji će 30. septembra od 12 sati takođe biti održan u UKS.

Drugo izdanje knjige „Od Ognjene do Blage Marije“

Roman Jovana Radulovića „Od Ognjene do Blage Marije“, u izdanju IKP „Evro Đunti“ iz Beograda, doživeo je ovih dana drugo izdanje, saopštio je taj izdavač. Prvo izdanje u tiražu od 2.000 primeraka rasprodateo je za dva meseca. Radulovićje za ovaj roman dobio nagradu „Svetozar Ćorović“, koja se dodeljuje u Bileći za najbolju knjigu proze u prethodne dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari