Praznik muzike u Negotinu: 55. Mokranjčevi dani od 11. do 17. septembra 1Foto: Dom kulture Negotin

Festival koji više od pet decenija formira, neguje i čuva festivalsku publiku organizuje se u spomen i u slavu Stevana Stojanovića Mokranjca u njegovom rodnom Negotinu, nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije, ove godine biće održan od 11. do 17. septembra.

Mokranjčevi dani, 55. po redu, biće  kako kaže direktorka negotinskog Doma kulture Jovanka Stefanović Stanojević, značajno svedeni i usklađeni sa epidemiološkim prilikama, ali će imati sve stožere na kojima je istrajao do sada.

Iako svedeni, festivalski programi kao odliku zadržali su visok kvalitet koji je uostalom doprineo višedecenijskom trajanju ove muzičke manifestacije.

– Mokranjčevi dani 2021. odvijaće se u znaku  mokranjčevski shvaćenog zahteva za realizmom: uvažavati sve što donosi vreme u kojem živimo i pokazati šta su to prave, istinske vrednosti. U vremenu pandemije muzika je ugrožena, a posebno se to odnosi na horsko pevanje, jedan od stožernih stubova festivala. Posebno je zadovoljstvo što će ove godine Natpevavanje biti održano, svedočeći da su i u vreme svakovrsnih zabrana i ograničenja nađeni putevi da se pevači okupe i zajednički muziciraju – kaže selektorka 55. Mokranjčevih dana dr Sonja Marinković.

Ove će se godine natpevavati  Leskovačko crkveno pevačko društvo Branko,  Hor Mokranjac Beograd, Кragujevačko Pevačko društvo i Hor Bački pevači Vrbas.

Celovečernji koncert tokom Festivala prirediće Hor Sveti Stefan Dečanski pod upravom Tamare Adamov Petijević, bugarski hor Milka Stoeva pod upravom Svetle Stoeve, inače pobednici Natpevavanja 2018. i muški vokalni ansambl Sveti Serafim Sarovski, koji vodi Božidar Crnjanski.

Selektorka Mokranjčevih dana ističe da su zadržani i drugi programski stubovi Festivala kao što su tradicionalne izložbe: Likovne kolonije Eho muzike, fotografija Dragoslava Ilića i vajara Milovana Krstića.

U Mokranju je i ovog puta program Niti tradicije, u Negotinu će se odvijati dirigentski seminar, promocije značajnih izdanja, naučna tribina posvećena istraživanju Mokranjčevog dela, svakodnevni koncerti na gradskom trgu Klasika u 11, koncerti duhovne i džez muzike.

-U svedenijem, kamernom obliku pozdravićemo i operske i baletske umetnike. Gostuje Operski studio FMU pod upravom Dragane Radaković, izvodeći Mocartovu operu Tako čine sve, čime se pridružujemo obeležavanju velikog Mocartovog jubileja i baletski ansambl Una Saga Serbika, čije umeće je negotinska publika već imala priliku da upozna. Programskoj izuzetnosti festivala doprinos će dati naši najznačajniji umetnici – violinista Stefan Milenković, koji nastupa uz pratnju Hilde Švan i svoj nastup posvećuje apoteozi igre, trubač Mladen Đorđević sa Ukijem Ovaskainenom, mladi vrsni violončelista Nemanja Stanković, gudački kvartet 4 Gudača sa premijernim predstavljanjem redakcija partitura ranih kvarteta Miloja Milojevića. Na njihovim programima posebno mesto zauzima muzika srpskih kompozitora različitih generacija, što je takođe važna misija festivala. I ove godine na zatvaranju će nastupiti Simfonijski orkestar RTS sa maestrom Bojanom Suđićem izvodeći muziku posebne simbolike i značenja – Šostakovičevu Кamernu simfoniju i Ščedrinovu Кarmen svitu. Negotin se tako ove godine upisuje na mapu gradova koji se vraćaju svojim tradicionalnim vrednostima i hrabro i sa verom organizuju muzičke događaje, slaveći ime svog velikog sunarodnika – naglašava Sonja Marinković.

Programi 55. Mokranjčevih dana, kao i ranijih godina, odvijaće se u različitim prostorima i na otvorenom – u negotinskom Domu kulture, na gradskom trgu, u porti Crkve Svete Trojice u Mokranju, Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac”, negotinskoj Crkvi Svete Trojice, Konaku kneza Todorčeta, Mokranjčevoj rodnoj kući.

– Uz maksimalno poštovanje mišljenja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i Zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Negotin o obavezi preduzimanja svih epidemioloških mera, publika će moći da prati programe 55. Mokranjčevih dana. Štab je u Zaključku takođe naveo da će nas, kao organizatora manifestacije, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obavestiti i doneti nove mere – kazala nam je direktorka Doma kulture Negotin Jovanka Stefanović Stanojević ističući: “Želim da verujem, kao i svi iz Organizacionog odbora i  Programske komisije, da ćemo ove godine i to u periodu od 11. do 17. septembra bez smetnji slaviti naš tradicionalni  muzički praznik, po kome se Negotin i prepoznaje u kulturnim krugovima”.

Kao i ranijih godina Festival počinje polaganjem cveća na spomenik Stevana Stojanovića Mokranjca u dvorištu njegove rodne kuće, pozdravnom rečju obratiće se predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, besediće primadona Radmila Smiljanić, da bi nakon zvaničnog otvaranja Festivala, učiniće to predstavnik Ministarstva kulture, novosadski Hor Sveti Stefan Dečanski i horovi iz Negotina pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević izveli Šestu rukovet.

Nakon nedelju dana raznovrsnih i kvalitetnih programa, završiće se po ustaljenoj tradiciji dodelom priznanja i završnom reči selektorke Sonje Marinković u petak, 17. septembra. Pokrovitelji 55. Mokranjčevih dana su Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja, a pomažu ga brojni sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari