Književna fantastikaFoto: Promo

Ova „Književna fantastika“ pored obilja priloga o delima žanrovske književnosti, kao i nagrađivanih eseja i priča domaćih i stranih autora, donosi opširan temat posvećen slavnom piscu „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, Dž. R. R. Tolkinu.

Promocija devetog broja časopisa „Književna fantastika“ održaće se u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) u četvrtak 7. septembra s početkom u 19 časova.

Promocija se organizuje u okviru književnog projekta „Isidora nas sluša“, a o časopisu će govoriti zastupljeni autori: Dina Hrecak, Jelena Vitezović, Mina Lukić, Adrijan Sarajlija, Miloš Petrik i jedan od urednika Dragoljub Igrošanac. Razgovor o časopisu vodiće književnica, Laura Barna.

„Književna fantastika“ izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast.

Ovaj godišnjak bogatog i raznovrsnog sadržaja, nudi informativan i relevantan presek domaće i svetske scene fantastike, kako njenog spisateljskog, tako i teorijskog segmenta.

Tematski blok novog broja posvećen je Džonu Ronaldu Ruelu Tolkinu (1892–1973), povodom 50 godina od smrti tog velikog filologa i pisca.

Tolkin je svojom strastvenom ljubavlju prema jezicima i mitologiji izgradio impresivan univerzum Srednje zemlje, koji decenijama unazad zadivljuje generacije čitalaca širom sveta i ne prestaje da fascinira teoretičare i proučavaoce književnosti.

Uz tekstove poznatih domaćih proučavalaca Tolkinovog dela, Mine Lukić, Nastasje Pisarev i Marka Vasića, temat donosi i priloge nekih od najrelevantnijih stranih autora, poput vrhunskog proučavaoca Tolkinovog života i dela, Džona Garta, predsednice Departmana za književnost i jezik sa američkog Univerziteta Signum, Sare Braun, i slovačke teoretičarke književnosti Martine Juričkove.

Časopis donosi i ekskluzivni intervju sa Džonom Ganerom, predsedavajućim engleskog „Tolkinovog društva“ (Tolkien Society) koje je osnovano 1969. godine uz Tolkinov lični blagoslov.

Pored tekstova o Tolkinu i njegovom legendarijumu Srednje zemlje, novi broj časopisa čine i prilozi o drugim temama iz sveta fantastike.

Proznu sekciju otvara prestižnom „Nebulom“ nagrađena priča američkog pisca Džona Vizvela, a tu su i kratka prozna dela poznatih domaćih pisaca fantastike Adrijana Sarajlije, Darka Tuševljakovića, Nikole Petrovića i Miloša Petrika.

„Književna fantastika“ se već bavila nekim kultnim piscima

Sekcija posvećena esejistici donosi uvide u neke od beskrajnih pejzaža fantastične književnosti, među kojima je esej dr Dejana Ognjanovića „Tri paradigme horora“ koji se ove godine našao u najužem izboru za prestižnu američku „Brem Stoker“ nagradu, kao i esej o japanskoj spekulativnoj fikciji iz pera urednice više antologija japanske kratke priče, Dine Hrecak.

Tu je i prilog Mihajla Dasukidisa o Gogoljevoj pripoveci „Vij“ kao remek delu horor priopovedanja, kao i tekst Zorane Perić o Stefanu Grabinjskom, poljskom pandanu Edgara Alana Poa.

Na stranama novog broja „Književne fantastike“ štampan je i intervju sa Ivanom Nešić o srpskoj savremenoj fantastici u đačkoj lektiri, kao i niz prikaza novih izdanja na koje bi ljubitelji fantastike trebalo da obrate pažnju.

Priloge potpisuju Ilija Bakić, Milena Dasukidis i Filip Rogović. Urednici broja su Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac.

Ulaz na promociju časopisa „Književna fantastika“ u Kući kralja Petra I je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari