Predstavljena monografija posvećena slikaru Sretenu Paji Đorđeviću 1Foto: Z. Vladić

Verujući da je prijateljstvo konstantna nasušna potreba i istovremeno želeći da se oduže svom blaženopočivšem prijatelju, slikaru Sretenu Paji Đorđeviću grupa entuzijasta inicirala je štampanje monografije posvećene ovom slikaru.

Smatrali su da će, kako je to umesto uvoda napisao Siniša Stojčić, „da afirmacijom plodonosnog umetničkog rada inicirati buduća pokolenja za stvaralaštvom, sa akcentom da u tim delima poseban osvrt ostane očuvanje zavičajnih vrednosti, magijske lepote, inspirativne u svim vremenima“.

Stojčiću koji je uz Dragana Drndarevića urednik monografije Paspartu za sliku Sreten Paja Đorđević, u prikupljanju građe priključili su se Verica Đorđević, Ratomirka Đorđević, Predrag Stanojević,Vlada Zorić i Milan Đorđević. Listanjem monografije saznaje se da je Sreten Đorđević (1940-2015) jedan od retkih slikara koji je ovekovečio stari Donji Milanovac koji je sedamdesetih godina prošlog veka potopila đerdapska akumulacija. Inspiracija su mu bili i nostalgični predeli istočne Srbije, ali i moćni Dunav, Đerdapska klisura, Lepenski Vir. Tehnika koju je najčešće koristio bio je gvaš.

-Sreten Paja Đorđević ili kako sam ga oslovljavao Sreta Paja, u stilskom pogledu je pravi predstavnik realizma koji, posle romantičarske uznemirenosti, unosi mirnoću i red u sopstveno slikarstvo. Majstor je prikaza realistične atmosfere, te stoga s pravom mogu reći da vas posmatranje njegove slike vraća u vreme njenog nastanka. – napisao je pored ostalog u prikazu „Čuvar prošlosti“ objavljenog u monografiji, slikar iz Majdanpeka Zoran Mitrović.

Biranim rečima o umetniku je govorila profesor, istoričar umetnosti i slikar Branka Gostović. Po njoj „nenametljivom osećajnošću Sreten „gradi“ sa lakoćom poteza veštog crtača, koncept emotivnog naboja“ a njegove slike „su kao lirske pesme, elegije, ispunjene tananom tugom“.

-Njegove slike i celokupno stvaralaštvo je on sam, sebi veran, svojstven. Nepovodljiv, nezavodljiv. Odoleo je svim iskušenjima prisutnih modernizama. Krase ga ga najdivnije vrline i osobine: kiskrenost, poštenje, humanost; talentovan, vredan, radan. Biti čovek, umetnik, to je Sreten!- napisala je u svom prikazu za monografiju Paspartu za sliku Sreten Paja Đorđević, Branka Gostović.

Sreten Paja Đorđević je za života imao 14 samostalnih i kolektivnih izložbi, a deo njegovih slika izložen je u galerijskom prostoru Centra za kulturu u Donjem Milanovcu povodom promocije monografije Paspartu za sliku Sreten Paja Đorđević, štampane uz pomoć opštine Majdanpek i Centra za kulturu Donji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari